GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Porezna reforma proračun će godišnje stajati oko 400 milijuna eura

Primorac: Porezna reforma proračun će godišnje stajati oko 400 milijuna eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2023 / 13:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac iznio je u petak procjenu po kojoj će najavljena porezna reforma državni proračun na godišnjoj razini stajati oko 400 milijuna eura.

"Ono što je poznato, a odnosi se na povećanje iznosa osnovnog osobnog odbitka i odbitka za uzdržavane članove i rashode u mirovinskom sustavu s obzirom na najavljene izdatke, to će biti rashod na godišnjoj razini od oko 400 milijuna eura", izjavio je Primorac nakon sjednice Vlade.

Napomenuo je da ta procjena ne obuhvaća niti prognozira koliko bi eventualno jedinice lokalne samouprave mogle smanjiti stope poreza na dohodak.

Rekao je da će porezna reforma svakako biti predstavljena javnosti idući tjedan, dodavši kako se ništa izvanredno nije dogodilo i da ne postoje bilo kave poteškoće.

Obaveze su prilično intenzivne u posljednje vrijeme, ponedjeljak i utorak su već ispunjene aktivnostima, izjavio je Primorac, rekavši da će se potruditi da predstavljanje bude u prvoj polovici idućeg tjedna.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog rebalansa proračuna za 2023. godinu kojim se ukupni prihodi očekuju u iznosu 26,6 milijardi eura te se povećavaju za milijardu i 700 milijuna eura, a ukupni rashodi povećavaju se za milijardu i 400 milijuna eura, odnosno na 28,1 milijardu eura. na kojoj je usvojen rebalans proračuna za ovu godinu.

Primorac je rekao da je rebalans bio tehničke prirode, a u njega su ugrađene i odluke Vlade u razdoblju od donošenja proračuna pa do sada.

Rekao je da se slijedeći rebalans može očekivati krajem jeseni.

Naime, mjere iz Vladinog travanjskog paketa traju do rujna, a u slučaju nastavka neizvjesne situacije Vlada će donositi i nove mjere, a bit će potrebno i preraspodijeliti preostali dio sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit, napomenuo je ministar financija.

Tu su i pregovori sa sindikatima o rastu plaća, a s obzirom da se još ne zna u kojoj mjeri i kojim tempom će one rasti, to nije "ugrađeno" u ovaj rebalans.

"Kada budemo znali sve te informacije i kada se iscrpe sve one mogućnosti koje imamo na raspolaganju za obavljanje određenih rashoda internim preraspodjelama, tada ćemo najaviti i ići u novi rebalans", izjavio je Primorac.

Tagovi: Marko Primorac, porezna reforma, ukidanje prireza
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE