GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo ekonomist Jože Mencinger

Preminuo ekonomist Jože Mencinger
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 17:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 81. godini života preminuo je ekonomist i pravnik, profesor i političar Jože Mencinger. Njegovu smrt potvrdili su na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Mencinger je rođen 5. ožujka 1941. u Jesenicama. Bavio se makroekonomskim analizama, analizama gospodarskih sustava i ekonomskom politikom te je svojim analizama nastojao utjecati na gospodarski sustav, a svoja je razmišljanja s javnošću dijelio i kao pisac Dnevnikova priloga Objektiv.

Sudjelovao je u slovenskoj vladi kao potpredsjednik (1990−1991), bio je član uprave Banke Slovenije (1991−1997), direktor EIPF-a (1992−1999), član Državnog vijeća (2002− 2007., 2007−) i član Fiskalnog vijeća Republike Slovenije ( 2008−). Kao stručnjak radio je i u inozemstvu. Među ostalim, radio je kao konzultant Svjetske banke (1982.). Bio je i konzultant UNDP-a u Bosni i Hercegovini (1996−1997).

Godine 1964. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani, a dvije godine kasnije magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Godine 1975. doktorirao je u SAD-u na Sveučilištu Pennsylvania s disertacijom Kvartalni ekonometrijski model jugoslavenske ekonomije. Asistent je postao 1967., docent 1977., izvanredni profesor 1983., a redoviti profesor 1987. na Odsjeku za pravne i ekonomske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Bio je rektor Sveučilišta u Ljubljani u dva mandata (1998−2005). Za izvanrednog člana SAZU izabran je 5. svibnja 2011.

Predavao je i na drugim sveučilištima. Predavao je ekonometriju tijekom poslijediplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Mariboru, bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Pittsburghu (1987.), gostujući znanstvenik u Međunarodnom centru za ekonomska istraživanja u Torinu (1992.) i na Institutu za Društveni studij u Beču (1996). Osim predavanja po pozivu u gotovo svim europskim zemljama, predavao je iu SAD-u, Japanu i Kini.

Godine 2001. dobio je i Zlatni znak slobode Republike Slovenije. U svibnju 2020. godine proglašen je počasnim građaninom Ljubljane.

Na društvenim mrežama pljušte izrazi sućuti rodbini. „Povodom smrti akademika dr. Izražavam iskrenu sućut Joži Mencingeru, prvom ministru gospodarstva i potpredsjedniku Demosove vlade nakon osamostaljenja, uglednom ekonomistu i bivšem rektoru UL, njegovoj obitelji", napisao je predsjednik Republike Borut Pahor na Twitteru.

“S tugom primamo vijest o smrti dr. Jože Mencingera, akademika, bivšieg potpredsjednika Vlade Republike Slovenije i ministar gospodarstva 1990. i 1991. Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji i najbližima", objavili su na službenom profilu vlade.

„Napustio nas je veliki čovjek, izvanredan profesor i stručnjak. Duboko ožalošćena, njegovoj rodbini izražavam iskrenu sućut", objavila je ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan na Twitteru. Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon također je izrazila sućut na Twitteru.

“Otac naše ekonomske neovisnosti je otišao”, tvitao je europarlamentarac Milan Brglez.

„Krasio ga je pronicljiv um i smisao za šaljive parabole. Malo je takvih”, prisjetio se Mencingera u tvitu bivši ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Tagovi: Jože Mencinger, Vlada Slovenije, Milan Brglez, ekonomski fakultet Ljubljana, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE