GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo ekonomist Jože Mencinger

Preminuo ekonomist Jože Mencinger
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 17:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 81. godini života preminuo je ekonomist i pravnik, profesor i političar Jože Mencinger. Njegovu smrt potvrdili su na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Mencinger je rođen 5. ožujka 1941. u Jesenicama. Bavio se makroekonomskim analizama, analizama gospodarskih sustava i ekonomskom politikom te je svojim analizama nastojao utjecati na gospodarski sustav, a svoja je razmišljanja s javnošću dijelio i kao pisac Dnevnikova priloga Objektiv.

Sudjelovao je u slovenskoj vladi kao potpredsjednik (1990−1991), bio je član uprave Banke Slovenije (1991−1997), direktor EIPF-a (1992−1999), član Državnog vijeća (2002− 2007., 2007−) i član Fiskalnog vijeća Republike Slovenije ( 2008−). Kao stručnjak radio je i u inozemstvu. Među ostalim, radio je kao konzultant Svjetske banke (1982.). Bio je i konzultant UNDP-a u Bosni i Hercegovini (1996−1997).

Godine 1964. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani, a dvije godine kasnije magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Godine 1975. doktorirao je u SAD-u na Sveučilištu Pennsylvania s disertacijom Kvartalni ekonometrijski model jugoslavenske ekonomije. Asistent je postao 1967., docent 1977., izvanredni profesor 1983., a redoviti profesor 1987. na Odsjeku za pravne i ekonomske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Bio je rektor Sveučilišta u Ljubljani u dva mandata (1998−2005). Za izvanrednog člana SAZU izabran je 5. svibnja 2011.

Predavao je i na drugim sveučilištima. Predavao je ekonometriju tijekom poslijediplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Mariboru, bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Pittsburghu (1987.), gostujući znanstvenik u Međunarodnom centru za ekonomska istraživanja u Torinu (1992.) i na Institutu za Društveni studij u Beču (1996). Osim predavanja po pozivu u gotovo svim europskim zemljama, predavao je iu SAD-u, Japanu i Kini.

Godine 2001. dobio je i Zlatni znak slobode Republike Slovenije. U svibnju 2020. godine proglašen je počasnim građaninom Ljubljane.

Na društvenim mrežama pljušte izrazi sućuti rodbini. „Povodom smrti akademika dr. Izražavam iskrenu sućut Joži Mencingeru, prvom ministru gospodarstva i potpredsjedniku Demosove vlade nakon osamostaljenja, uglednom ekonomistu i bivšem rektoru UL, njegovoj obitelji", napisao je predsjednik Republike Borut Pahor na Twitteru.

“S tugom primamo vijest o smrti dr. Jože Mencingera, akademika, bivšieg potpredsjednika Vlade Republike Slovenije i ministar gospodarstva 1990. i 1991. Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji i najbližima", objavili su na službenom profilu vlade.

„Napustio nas je veliki čovjek, izvanredan profesor i stručnjak. Duboko ožalošćena, njegovoj rodbini izražavam iskrenu sućut", objavila je ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan na Twitteru. Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon također je izrazila sućut na Twitteru.

“Otac naše ekonomske neovisnosti je otišao”, tvitao je europarlamentarac Milan Brglez.

„Krasio ga je pronicljiv um i smisao za šaljive parabole. Malo je takvih”, prisjetio se Mencingera u tvitu bivši ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Tagovi: Jože Mencinger, Vlada Slovenije, Milan Brglez, ekonomski fakultet Ljubljana, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE