GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 17:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Sukladno posljednjim podacima HZZ-a, krajem kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba.

U odnosu na srpanj, broj nezaposlenih blago je smanjen, za samo 65 osoba. Posljedica je to većeg broja izlazaka u evidenciju nezaposlenih od ulazaka iz evidencije, njih 12.427 u odnosu na 12.362. Na godišnjoj je razini peti mjesec zaredom nastavljen trend povećanja broja evidentiranih nezaposlenih osoba, po razmjerno visokoj stopi od 32,2%. Dakle, u odnosu na kolovoz prošle godine HZZ je evidentirao 36.870 nezaposlenih osoba više. Rast nezaposlenosti na godišnjoj razini prisutan je od travnja ove godine, a posljedica je nepovoljnih gospodarskih kretanja uzrokovanih ekonomski zastojem i usporavanjem uslijed pandemije Covid-19. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba u kolovozu, njih 88.831 (59%) kao završeni stupanj obrazovanja imalo je srednju školu.

Očekujemo da će stopa nezaposlenosti za kolovoz, koju će DZS objaviti sljedeći tjedan, ostati nepromijenjena u odnosu na srpanjskih 9,0%. Uzrok predviđenog kretanja stope nezaposlenosti je blagi pad broja nezaposlenih u kolovozu kod HZZ-a u kombinaciji s očekivanim sezonalnim kretanjima tijekom srpnja i kolovoza.

Od ukupnog broja izašlih iz evidencije nezaposlenih, njih 83,6% (10.384) evidenciju je napustilo temeljem „Zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti“, dok je preostalih 2.043 evidenciju napustilo radi razloga koji nisu vezani uz zapošljavanje, prvenstveno radi izlaza iz radne snage. S druge strane, od ukupnog broja novoprijavljenih nezaposlenih osoba (12.362), njih nešto više od 66% evidentirano je izravno iz radnog odnosa dok je udio osoba koje su prije evidentiranja bile ekonomski neaktivne iznosio nešto više od 20%.

U ukupnome broju nezaposlenih u kolovozu, 115.471 (ili 76,3%) osoba bile su nezaposlene manje od godinu dana, 26.255 osoba (ili 17,3%) bila je nezaposlena 1-3 godine, dok je 26,315 osoba (ili 17,4%) bila nezaposlena 3 ili više godina.

Iako je sezonski rast zaposlenih značajno izostao, jače priljeve u evidenciju nezaposlenih osoba sprječavaju Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19. Prava slika na tržištu rada doći će s istekom Vladinim mjera koje su trenutno produžene do kraja godine. Dodatan nepovoljan utjecaj na kretanja na tržištu rada doći će i s povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih kada je moguće očekivati snažniji rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti. Zrcalit će to sliku snažnog pada gospodarske aktivnosti, a osobito kod mikro i malih poduzetnika koji su trenutno najveći korisnici Vladinih potpora za zapošljavanje.

Tagovi: tržište rada, hrvatsko tržište rada, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze
PESIMIZAM
Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze
BERLIN - Raspoloženje njemačkih potrošača pogoršano je zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom i straha od novog 'lockdowna', pokazalo je u četvrtak najnovije istraživanje agencije GfK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE