GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenje ulagača u njemačkz ekonomiju na najvišem nivou u devet mjesec

Povjerenje ulagača u njemačkz ekonomiju na najvišem nivou u devet mjesec
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 16:13
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Pokazatelj povjerenja ulagača u njemačko gospodarstvo, koji izračunava njemački Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW), u prosincu je dosegao najvišu razinu u devet mjeseci, javlja njemačka novinska agencija dpa. Autori istraživanja rezultat uglavnom pripisuju očekivanjima da će Europska središnja banka uskoro sniziti ključnu kamatnu stopu.

Negativna vrijednost pokazatelja znači da je više investitora pesimističnih nego optimističnih, a pozitivna vrijednost znači suprotno.

U prosincu je u odnosu na studeni indeks očekivanja porastao za tri boda na 12,8 bodova, što je upola manje od očekivanja analitičara. Očekivali su lošiji rezultat u svjetlu proračunske krize u Njemačkoj, gdje vlada pokušava pronaći način kako pokriti proračunski deficit.

Indikator koji predstavlja ocjenu trenutnog stanja porastao je s -79,8 bodova na -77,1 bod. Analitičari su očekivali da će se formirati na -76 bodova.

Na gospodarsku sliku u Njemačkoj pozitivno utječe i smanjenje inflacije, koja je u studenom bila najniža od lipnja 2021. na godišnjoj stopi od 3,2%.Ona se smanjuje i u mnogim drugim zemljama, pa mnogi očekuju da će se središnje banke uskoro pokrenuti snižavanje ključnih kamatnih stopa .

To bi trebala učiniti i Europska središnja banka. Na sjednici krajem listopada zadržala je središnju kamatnu stopu na 4,50 posto, najvišu od prije posljednje financijske i gospodarske krize, kojom je započelo razdoblje duže od desetljeća labavije monetarne politike. Moguću promjenu najavit će u četvrtak.

Tagovi: NJEMAČKA, EKONOMIJA, IFO INDEKS, OPTIMIZAM
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE