GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja u Hrvatskoj u studenome porasla 1 posto

Potrošnja u Hrvatskoj u studenome porasla 1 posto
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2022 / 20:47
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenome potrošnja u maloprodaji realno porasla za 1 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta u posljednja četiri mjeseca.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u studenome porasla 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine ojačala 1 posto.

Potrošnja je na godišnjoj razini neprestano rasla od veljače 2021. godine, no u kolovozu ove godine taj je pozitivni niz prekinut. Od tada potrošnja jedan mjesec poraste, a drugi padne.

„Unatoč rastućim inflatornim pritiscima i još uvijek razmjerno nepovoljnoj razini potrošačkog optimizma, koji se nalazi ispod dugoročnog prosjeka, realna godišnja stopa rasta u trgovini na malo od 1 posto najviša je u posljednja četiri mjeseca”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U studenome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,8 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih 11 mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Primjetno je usporavanje rasta u djelatnostima trgovine dijelom zbog izrazito visokog učinka baznog razdoblja, visoke inflacije, koja nagriza realni dohodak, i neizvjesnosti koja ne jenjava. S druge strane, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
HNB poboljšao projekcije gospodarskog rasta na 3,3 posto u ovoj godini
BOLJE PROGNOZE
HNB poboljšao projekcije gospodarskog rasta na 3,3 posto u ovoj godini
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijim je makroekonomskim projekcijama povećala stopu rasta realnog BDP-a u ovoj godini na 3,3 posto, s 3 posto koliko je očekivala u pognozama objavljenim kraja prošle godine, dok je projekciju stope inflacije smanjila s prosinačkih 4 posto na 3,8 posto.
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
REJTING
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Bonitetne agencije S&P i DBRS Morningstar potvrdile su u petak ocjenu Slovenije. Agencija S&P zadržala ga je na AA-, a agencija DBRS na A (visoko). Obje procjene imaju stabilne izglede, objavilo je danas Ministarstvo financija.
Veleprodajne zalihe i maloprodaja u SAD-u neznatno porasle u travnju
STATISTIKA
Veleprodajne zalihe i maloprodaja u SAD-u neznatno porasle u travnju
WASHINGTON - Zalihe u veleprodaji u SAD-u u travnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,1 posto, na 895,8 milijardi dolara, što je također 1,7 posto više nego u travnju prošle godine, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Lagarde: Borba protiv visoke inflacije još nije gotova
UPOZORENJE
Lagarde: Borba protiv visoke inflacije još nije gotova
FRANKFURT - Borba Europske središnje banke protiv inflacije još nije gotova i dužnosnici moraju ostati na oprezu iako su ovaj tjedan snizili troškove zaduživanja, rekla je predsjednica Christine Lagarde.
MMF: Ovo su izazovi za budući rast hrvatskog BDP-a
IZAZOVI
MMF: Ovo su izazovi za budući rast hrvatskog BDP-a
WASHINGTON - Članovi Misije MMF-a zaključnoj su izjavi objavljenoj povoljnim ocijenili kratkoročne izglede za hrvatsko gospodarstvo, pri čemu za ovu godinu prognoziraju gospodarski rast od 3.4 posto, no i upozorili na srednjoročne izazove, koji se uz ostalo tiču razine produktivnosti i nedostatka radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE