GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom

Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2023 / 12:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu pala 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine porasla 3 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla peti mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 2,9 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,3 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 0,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih osam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u kolovozu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u trećem tromjesečju.

Nedavno je DZS objavio da je u drugom tromjesečju ove godine BDP porastao 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije nego u prethodnom tromjesečju, no to je bio već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj bi do 2030. trebalo raditi više od pola milijuna stranih radnika
STRANCI
U Hrvatskoj bi do 2030. trebalo raditi više od pola milijuna stranih radnika
ZAGREB - Prema procjeni Hrvatske udruge poslodavaca, u Hrvatskoj bi do 2030. trebalo raditi više od pola milijuna stranih radnika. Radnika nedostaje u svim djelatnostima, pa tako i trgovini.
S&P prvi put dao kreditni rejting Federaciji BiH
REJTING
S&P prvi put dao kreditni rejting Federaciji BiH
SARAJEVO - Rejting agencija Standard & Poor's prvi je puta objavila kreditni rejting Federacije BiH s ocjenom 'B+/B' i stabilnim izgledima, predviđajući gospodarski oporavak i rast prihoda unatoč političkim prijeporima s drugim bosanskohercegovačkim entitetom, Republikom Srpskom.
Inflacija u Turskoj premašila 75 posto
CIJENE
Inflacija u Turskoj premašila 75 posto
ANKARA - Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 75 posto u svibnju. Prema procjenama vlasti, cijene robe široke potrošnje dosegnule su vrhunac, a u lipnju se očekuje smanjenje inflacije, prenijela je francuska novinska agencija AFP.
Njemački trgovci nešto bolje raspoloženi u svibnju
SIGNALI
Njemački trgovci nešto bolje raspoloženi u svibnju
BERLIN - Raspoloženje u njemačkoj maloprodaji u svibnju se blago popravilo. Indikator koji izračunava minhenski institut Ifo porastao je s -14,5 bodova u travnju na -13,3 boda.
MMF dogovorio novi zajam Ukrajini od 2,2 milijarde dolara
ZAJAM
MMF dogovorio novi zajam Ukrajini od 2,2 milijarde dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u petak da je s Ukrajinom dogovorio sporazum o kreditu od 2,2 milijarde dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE