GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za radnicima raste, a ovo su najtraženiji poslovi

Potražnja za radnicima raste, a ovo su najtraženiji poslovi
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 11:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za listopad porastao je za 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec rasta indeksa, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), iz kojeg ističu da je rast potražnje za radom u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 4,2 posto.

U objavi na internetskoj stranici EIZ-a navodi se da je i prema desezoniranim podacima OVI indeks porastao treći mjesec zaredom.

“Nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec ili kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, to jest s i dalje snažnom potražnjom na tržištu rada”, ocjenjuju EIZ-ovi analitičari.

U odnosu na listopad prošle godine, zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijim, ali su skladištari “istisnuli” knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Liječnici i stomatolozi s najvećim rastom na ljestvici najtraženijih zanimanja
Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri, s 11. na 27. mjesto, a najveći rast liječnici i stomatolozi, koji su s 22. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji, programeri i prodavači, izvijestili su iz EIZ-a.

U razdoblju od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda, na 41,6 posto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova, na 44,8 posto.

Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu na listopad prošle godine.

Dvije su jadranske regije u listopadu zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, a istočna Hrvatska ostvarila je najveću stopu rasta od 11 posto.

Pritom, najveći doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj imali su oglasi za liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare, dok su najveći negativan doprinos oglasima u jadranskoj Hrvatskoj dali oglasi za učitelje, prodavače i medicinske sestre.

Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavača i učitelja. Kuhari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i liječnici u dvije od četiri regije, primjećuju EIZ-ovi analitičari.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Tagovi: radnici, radna snaga, konobar, kuhar
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE