GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za industrijskim proizvodima eurozone pala u svibnju

Potražnja za industrijskim proizvodima eurozone pala u svibnju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Potražnja za industrijskim proizvodima eurozone pala je u svibnju prvi puta u gotovo dvije godine u uvjetima problema u nabavi i visoke inflacije koja je težište potrošnje preusmjerila na usluge, posebno u turizmu, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u svibnju za 0,9 bodova u odnosu na travanj, na 54,6 bodova, najnižu razinu u godinu i pol dana, signalizirajući posustajanje aktivnosti u proizvodnom sektoru zone primjene zajedničke europske valute.

"Proizvođači u eurozoni i dalje muku muče s problemima nestašice u nabavi, povišenih inflatornih pritisaka i slabljenja potražnje, uz sve izraženiju neizvjesnost koja okružuje prognoze za gospodarstvo", ističe poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Potražnja za industrijskim proizvodima iz eurozone pala je u svibnju prvi puta u gotovo dvije godine, a poslovni čelnici pad pripisuju ratu u Ukrajini, problemima u nabavi i pojačanoj neizvjesnosti, bilježe u S&P Globalu u izvješću objavljenom u srijedu.

Podaci iz istraživanja signaliziraju i kontinuirano snažne troškovne pritiske, a nagli rast cijena energije i sirovina potaknuo je kompanije da podignu cijene, što je dodatno zakočilo potražnju, dodaju.

Njihovu poziciju dodatno otežava prebacivanje težišta potražnje na usluge, posebno u sektoru turizma i rekreacije, dodaje.

Kupovna moć pretrpjela je težak udarac pa su se u prvom redu potrošači okrenuli uslugama, koristeći priliku koju su otvorile ublažene epidemiološke mjere za putovanja, objašnjava poslovni ekonomist S&P Globala.

Neizvjesni izgled za gospodarstvo zbog ruske invazije na Ukrajinu, tvrdokornih inflatornih pritisaka i poremećaja u nabavi odvraćaju klijente od rizika i pozivaju na oprez, razotkrivajući dublje rizike posustajanja gospodarskog rasta, naglašava Williamson.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, industrija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE