GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovno ozračje u Njemačkoj dodatno pogoršano u studenome

Poslovno ozračje u Njemačkoj dodatno pogoršano u studenome
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u studenome drugi mjesec zaredom, izvijestio je u utorak institut Ifo, procijenivši da će najveće europsko gospodarstvo zbog koronamjera vjerojatno ponovo pasti u četvrtom kvartalu.

Ifo-v indeks poslovnog ozračja skliznuo je tako na 90,7 bodova, s revidiranih 92,5 bodova u listopadu, mjesecu u kojem je prekinuto petomjesečno razdoblje njegova rasta.

“Neizvjesnost je u poslovnim krugovima pojačana. Drugi val koronavirusne zaraze prekinuo je oporavak njemačkog gospodarstva”, rekao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Glavni su razlog pada indeksa znatno pesimističnija očekivanja poslovnih čelnika za idućih šest mjeseci, no blago je pogoršana i njihova ocjena sadašnje situacije, napominju u institutu.

Istraživanje upućuje na zaključak da će se gospodarstvo vjerojatno smanjiti u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, rekao je Reutersu ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Pred kraj godine bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno će snažno pogoditi pad aktivnosti u uslužnom sektoru, dok bi proizvođači usmjereni izvozu mogli trpjeti zbog mjera zaključavanja u drugim zemljama.

Najnovija procjena za treći kvartal pokazuje djelomičan oporavak gospodarstva, unatoč rekordnom rastu, za 8,5 posto na tromjesečnoj razini, budući da je u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog pandemijskog vala, pao također nezapamćenih 9,8 posto.

Najveći pozitivan doprinos BDP-u pružila je u trećem kvartalu vanjska trgovina, uz skok izvoza za 18,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Uvoz je istodobno uvećan za 9,1 posto, pokazuje najnovije izvješće statističkog ureda Destatisa.

Podršku BDP-u pružila je i potrošnja kućanstava, koja je u trećem kvartalu poskočila za 10,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Rast državne potrošnje usporio je pak na 0,8 posto, nakon 2,2-postotnog povećanja u drugom tromjesečju.

Korporativna ulaganja u strojeve i opremu porasla su 16 posto dok su ulaganja u fiksni kapital u graditeljstvu pala za dva posto na kvartalnoj razini.

U usporedbi s prošlogodišnjim trećim kvartalom, njemačko se gospodarstvo smanjilo za četiri posto, pokazuju najnoviji podaci Destatisa, nešto blaže no što su statističari do sada procjenjivali. U drugom tromjesečju potonulo je 11,3 posto.

Tagovi: poslovni optimizam u Njemačkoj, njemačka ekonomija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE