GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna klima u Njemačkoj stabilna u rujnu

Poslovna klima u Njemačkoj stabilna u rujnu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 15:13
Autor: SEEbiz
BERLIN - Raspoloženje među poslovnim čelnicima u Njemačkoj stabiliziralo se u rujnu, nakon petomjesečnog razdoblja pogoršanja, izvijestio je institut Ifo, zaključivši da gospodarstvo "tapka u mjestu".

Indeks poslovne klime iznosio je u rujnu 85,7 bodova i bio je manji za 0,1 bod u odnosu na revidiranu vrijednost iz kolovoza, objavio je institut sa sjedištem u Münchenu.

- Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu, zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest u najnovijem izvješću.

Anketa je pokazala da su kompanije manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom nego u kolovozu, što se očituje u padu odgovarajućeg podindeksa s 89 na 88,7 bodova.

Blago je pak ublažen njihov pesimizam u prognozama za iduće mjesece, pa je podindeks očekivanja blago porastao, za 0,2 boda u odnosu na kolovoz, na 82,9 bodova.

Raspoloženje među menadžerima ponovno je pogoršano u sektorima usluga i graditeljstva, a poboljšano je u industriji i trgovini, pokazalo je istraživanje münchenskog instituta.

Indeks građevinskog sektora spustio se na najnižu razinu od siječnja 2009. godine, ističe ifo, uz kontinuirano pogoršanje poslovanja i duboki pesimizam u prognozama za iduće razdoblje.

Vodeća njemačka tvrtka za razvoj nekretnina suspendirala je prošli tjedan planove o gradnji 60 tisuća stanova, upozorivši na visoke kamatne stope i troškove gradnje.

Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) upozorio je u ponedjeljak da stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, zatraživši od vlade 50 milijardi eura poticaja za sektor.

Voditelj istraživanja pri Ifou Klaus Wohlrabe rekao je da će podaci vjerojatno pokazati pad gospodarske aktivnosti u Njemačkoj u trećem kvartalu.

Najveće europsko gospodarstvo stabiliziralo se u drugom tromjesečju, nakon recesije u zimskom razdoblju.

Tagovi: Poslovna klima u Njemačkoj, njemačka
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE