GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polovinu vrijednosti slovenskog izvoza ostvario mali broj velikih tvrtki

Polovinu vrijednosti slovenskog izvoza ostvario mali broj velikih tvrtki
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2021 / 20:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Mali broj velikih tvrtki među izvoznicima, njih 0,9 posto, brinuo se o 50,2 posto vrijednosti ukupnog izvoza u Sloveniji prošle godine. Slično, za uvoz, gdje su velike tvrtke, njih 0,5 posto, činile 42,9 posto vrijednosti ukupnog uvoza, objavio je ovaj tjedan Državni zavod za statistiku.

Najveći broj izvoznika i uvoznika bila su mikro poduzeća (poduzeća s manje od 10 zaposlenih). Oni su iznosili 72,2 posto među izvoznicima i 64,4 posto među uvoznicima. Slijede male tvrtke (tvrtke s 10 do 50 zaposlenih).

Mikro i mala poduzeća zajedno su doprinijela više od petine vrijednosti ukupnog izvoza i gotovo trećinu vrijednosti ukupnog uvoza.

U 2020. godini 26.448 slovenskih izvoznika i 59.822 slovenskih uvoznika trgovalo je u inozemstvu. Među izvoznicima najbrojnije su bile tvrtke koje su bile i uvoznici (67,8 posto), dok su među uvoznicima najbrojnije bile tvrtke koje su samo uvozile (70 posto).

Većinu ukupnog izvoza i uvoza ostvarile su tvrtke koje trguju u oba smjera, tj. Kao izvoznici i uvoznici. Taj je postotak 94,9 za izvoz i 92,4 za uvoz.

Slovenija je prošle godine ostvarila suficit kako u trgovini s državama članicama EU (5,8 milijardi eura), tako i u trgovini sa zemljama izvan EU (1,3 milijarde eura).

Višak u vanjskoj trgovini Slovenije generirali su uglavnom tvrtke iz područja rudarstva, proizvodnje, opskrbe električnom energijom, plinom i parom, vodoopskrbe, gospodarenja kanalizacijom i otpadom te sanacije okoliša.

Trgovinski deficit uglavnom je generiran trgovinom, održavanjem i popravkom motornih vozila, uglavnom u trgovini s državama članicama EU (5,7 milijardi eura).

Mikro i mala poduzeća izvezla su najviše robe u vrijednosti u Hrvatsku (38,7 posto vrijednosti ukupnog izvoza u ovu zemlju), Italiju (34,5 posto) i Austriju (29,3 posto). Srednje tvrtke ostvarile su najveće vrijednosti izvoza izvozom u Hrvatsku, Austriju i Srbiju (u prosjeku po četvrtinu vrijednosti izvoza).

Podaci o uvozu otkrivaju da su mikro i mala poduzeća najviše robe uvozila iz Hrvatske (49,1 posto vrijednosti ukupnog uvoza iz ove zemlje), Mađarske (44,6 posto) i Italije (38,7 posto). Srednja poduzeća ostvarila su najveće udjele u uvozu iz Njemačke, Italije i Austrije (u prosjeku 21 posto vrijednosti uvoza iz svake).

Tagovi: slovenski izvoz, slovernska ekonomija, slovenska robna razmjena
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE