GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska središnja banka možda će najesen reagirati na inflaciju

Poljska središnja banka možda će najesen reagirati na inflaciju
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Potražnja potiče rast cijena u Poljskoj koji trenutno ne zabrinjava i središnja banka možda će reagirati na inflaciju tek ove jeseni ili možda sredinom 2022. godine, izjavio je guverner Adam Glapinski.

Nagli rast cijena potaknuo je središnje banke u Češkoj i Mađarskoj da podignu ključne kamatne stope u lipnju, no u poljskoj središnoj banci ustraju u porukama koje signaliziraju nastavak poticajne monetarne politike.

Rast cijena ubrzao je zbog vremenski ograničenih faktora na koje monetarna politika ne utječe, ističu u poljskoj središnjoj banci.

"Poduzet ćemo mjere ako primijetimo da bi ti faktori na strani potražnje mogli poticati rast cijena i za nekoliko tromjesečja", izjavio je guverner Glavinski u razgovoru za Financial Times, objavljenom u nedjelju.

“Kada? Teško je precizno reći, no ne prije ove jeseni. Ili možda tek polovinom iduće godine", dodao je.

Godišnja stopa inflacije u Poljskoj iznosila je u lipnju 4,4 posto, premašivši ciljani raspon središnje banke od 2,5 posto plus ili minus jedan postotni bod.

Kada se izdvoje faktori koji trenutno potiču rast cijena, inflacija je bliže srednjoj vrijednosti ciljanog raspona, istaknuo je guverner.

"Naš je pristup sličan onome Feda i ECB-a: čekamo da gospodarski oporavak postane stabilan i čvrst, a zatim ćemo razmotriti mogući rizik ubrzanja inflacije. I sigurno nećemo oklijevati - poduzet ćemo mjere čim se ukaže potreba", naglasio je Glavinski.

U odvojenom je članku, objavljenom u nedjelju, poljski guverner napomenuo i da bi se posljedice pandemije covida 19 mogle ublažiti i intervencijama na deviznim tržištima.

U prosincu poljska središnja banka intervenirala je na valutnim tržištima kako bi smanjila vrijednost zlota, a još od prvog vala pandemije kupuje na sekundarnom tržištu državne obveznice i one čiju naplatu jamči država.

"Moramo se usredotočiti na očuvanje oporavka... Ako taj cilj zahtijeva intervenciju na tržištima deviza kako bi se obuzdalo inače neprihvatljivo jačanje valuta, moram reći da je to legitimna linija obrane", napisao je Glavinski u Službenom forumu monetarnih i financijskih institucija.

"Najbolje je rješenje za Poljsku i ostala tržišta u nastajanju kombinacija konvencionalne i nekonvencionalne monetarne politike", zaključio je.

Tagovi: Poljska središnja banka, inflacija, Adam Glapinski, Poljska
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE