GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela sezona zimskih sniženja, potrošnja u prosincu rekordna

Počela sezona zimskih sniženja, potrošnja u prosincu rekordna
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2023 / 19:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosinac je mjesec u kojem se uobičajeno najviše troši. Od početka mjeseca pa do danas, kroz fiskalne blagajne prošlo je više od 2 milijarde 648 milijuna eura, čak 15 posto više nego lani. Neki će tek sada otvoriti novčanike i provlačiti kartice jer počela je sezona zimskih sniženja.

- Počela je sezona zimskih sniženja koja mogu trajati narednih 2 mjeseca, znači do kraja veljače. Uobičajena trgovačka praksa je takva da su prvih dana sniženja popusti manji, a kako se bliži kraj sniženju popusti su i do 70-80 posto, rekla je u Dnevniku HRT-a novinarka Silvana Skočajić.

Dodala je kako potrošači trebaju paziti da se na proizvodima nalaze dvije cijene. Nova snižena i ona stara po kojoj se proizvod prodavao zadnjih 30 dana.

- Iako se dvije trećine kupnje odvija u trgovinama, sve više je popularna internetska potrošnja. Ista pravila vrijede i za njih. Stara i nova cijena moraju se prikazati i na internetu, kazala je. Naglašava kako su ova pravila na snazi već 4 godine kako bi se potrošači zaštitili od nepoštene trgovačke prakse, no još uvijek postoji kod građana skepsa.

Upozorila je kako je ostalo još 5 dana do ukidanja dvojnog iskazivanja cijena u eurima i kunama, a nakon toga cijene će se iskazivati samo u eurima.

- Prvo dignu cijene 30 posto pa ih spuste za 10 posto. To su sniženja kod nas. U Irskoj je sniženje takvo da ono što je bilo 100 eura, sniženo je na 10, naglašava kupac.

- Može se uštedjeti, ako se gleda i prati, dodaje.

- Nismo došli na sniženja, ali došli smo nešto djeci kupiti. Trudimo se koliko je moguće povoljnije kupiti jer nismo baš za razbacivanje s novcima, rekao je kupac.

Tagovi: potrošnja, maloprodaja, trgovina, sniženja
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE