GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PMI: Pad gospodarske aktivnosti u eurozoni produbljen u listopadu

PMI: Pad gospodarske aktivnosti u eurozoni produbljen u listopadu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Pad poslovne aktivnosti u eurozoni produbljen je u listopadu, odražavajući ubrzani tempo slabljenja potražnje za robom i za uslugama, pokazalo je izvješće S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za 0,7 bodova u odnosu na rujan, na 46,5 bodova, najnižu vrijednost od studenog 2020. godine, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Ako se izuzmu pandemijske godine, vrijednost je najniža od ožujka 2013. godine i niža je od 50 bodova, što znači da signalizira pad aktivnosti.

- U eurozoni stvari idu s loših na gore, konstatira Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

- Ne bismo se iznenadili kada bi eurozona u drugoj polovini godine kliznula u blagu recesiju, s dva uzastopna kvartala pada aktivnosti, dodao je De La Rubia.

Kompanije su u listopadu uglavnom 'odrađivale' stare narudžbe, što znači da se ne nazire skora promjena trenda.

Aktivnost u uslužnom sektoru ponovo se smanjila u listopadu, a pala je i potražnja, najsnažnije od početka 2021. godine. U industriji aktivnost je smanjena 16. mjesec zaredom, a narudžbe su se naglim padom približile razini s kraja financijske krize 2009. godine.

U takvom okruženju menadžeri su ponovo pokazali pesimizam u prognozama poslovanja u idućih 12 mjeseci, uz neznatno poboljšanje u uslužnom sektoru, ali i pogoršanje u industriji, utvrdila je njemačka banka u istraživanju.

Tagovi: Pmi index, eurozona, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE