GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Uhvatit ćemo korak sa zemljama srednje i istočne Europe i brže nego smo mislili

Plenković: Uhvatit ćemo korak sa zemljama srednje i istočne Europe i brže nego smo mislili
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2023 / 19:20
Autor: SEEbiz

GOSPIĆ - Premijer Andrej Plenković je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Ličko- senjske županije u utorak čestitao svim Ličanima na postignućima te s tim u vezi istaknuo "iskreno parnerstvo s Vladom" otkad Liku vode predsjednik skupštine Marijan Kustić i župan Ernest Petry.

Na svečanosti u Gospiću bili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te izaslanik Hrvatskog sabora Mario Kapulica.

Budući da se Dan Ličko-senjske županije slavi 23. svibnja, na rođendan Oca Domovine dr. Ante Starčevića, podrijetlom iz Like, danas je na sjednici ličko- senjske Županijske skupštine svečano proslavljena i 200 godina od njegova rođenja.

Premijer Plenković je rekao da je Starčević “hrvatski velikan koji nam je ostavio državotvornu misao i cijeli svoj nauk kao fetiš i vertikalu u političkom djelovanju i u promišljanju Hrvatske.”

Za Liku danas, posebno otkako ju vode predsjednik županijske skupštine Marijan Kustić i župan Ernest Petry Plenković je rekao da je “postignut očiti napredak u svim područjima i to kroz snažno i iskreno parnerstvo s Vladom RH”.

Plenković je istaknuo strateške uspjehe Hrvatske u sklopu euroatlantskih asocijacija i pri tom dodao da imamo i slobodu i demokraciju i poštovanje ljudskih i manjinskih prava, što sve predstavlja ostvarenje ciljeva s početka 90-ih godina.

“Hrvatska je danas međunarodno uvažavanija, utjecajnija i respektiranija nego ikada, te smo danas kroz sve elemente uvezene krize pokazali žilavost i otpornost. I danas Hrvatska bilježi rast BDP-a od 20 milijardi eura, bilježimo rast kreditnog rejtinga i rast prosječnih plaća od 50 posto, radikalno smanjenje javnoga duga sa 78 na 68 posto, a do kraja godine će biti 62,8 posto”, rekao je Plenković. Najavio je da nam slijedi “munjevito hvatanje koraka životnog standarda sa zemljama srednje i istočne Europe, članicama Europske unije”.

“Mi smo prije sedam godina bili na 61 posto prosječnog razvoja Europske unije, a sada smo na 73 posto i uvjeren sam da ćemo uloviti taj korak sa zemljama srednje i istočne Europe i brže nego smo to mislili”, rekao je Plenković, a govor mu je bio popraćen pljeskom nazočnih.

Župan Ernest Petry je u govoru citirao riječi dr. Ante Starčevića “Kada se ne može činiti dobro - dosta je da se ne čini zlo”, te je ustvrdio da je “cjelokupno djelovanje Oca Domovine bilo za dobrobit hrvatskog naroda i podređeno sreći Hrvatske, a tu je ljubav crpio iz rodne grude Like."

Za Ličane je rekao da su uvijek bili ponosni i časni ljudi, čuvari hrvatske državotvorne misli, te da su svi krajevi Ličko-senjske županije iznjedrili mnoge znamenite građane, a da u posljednjih 30 godina ostvareni su mnogi uspjesi, i zadaća današnje generacije da Liku dovede na glas uspješne i bogate sredine.

Podsjetio je Petry na “niz ciljanih ulaganja i kapitalne projekte”, te je ustvrdio da je njihova snaga u suradnji svih gradova i općina te suradnji s Vladom RH.

Na svečanoj je sjednici zaslužni pojrdinaci i organizacije dobili su javna priznanja i nagrade, a je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić proglašen je počasnim građaninom Ličko- senjske županije.

Tagovi: Andrej Plenković, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE