GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Prvi kvartal puno bolji od očekivanja

Plenković: Prvi kvartal puno bolji od očekivanja
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 13:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međugodišnji pad BDP-a od 0,7 posto u prvom tromjesečju ove godine je puno bolji rezultat od očekivanja, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade.

Naime, kako je rekao, iako je BDP pao četvrti uzastopni kvartal, većina pokazatelja imala je pozitivna kretanja, primjerice industrijska proizvodnja, trgovina na malo, obujam građevinskih radova i robni izvoz.

Godišnji je pad zabilježen kod osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, no on je bio vrlo blag - samo 0,4 posto, rekao je premijer.

Istaknuo je kako posebno ohrabruje rast BDP-a u prvom kvartalu u odnosu na posljednji kvartal prošle godine za 5,8 posto.

"Hrvatska se ovakvim kretanjima gospodarskih aktivnostima može staviti u kontekst prosjeka EU-a, dapače, na razini EU-a međugodišnji pad BDP-a je minus 1,8 posto, pri čemu je od 21 članice za koju su zasad dostupni podaci rast ostvaren samo u Francuskoj, Litvi i Slovačkoj", rekao je premijer.

Prema procjenama EK-a, s rastom od pet posto u 2021. godini, Hrvatska bi, dodao je, trebala dijeliti 4. mjesto u EU-u po rastu BDP-a, a za 2022. projicirani je rast 6,1 posto, koji je među najvećim a u EU-u,. zaključio je premijer.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 posto.

Pad gospodarstva u prvom tromjesečju posljedica je daljnje slabosti osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava pala je u proteklom kvartalu za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je znatno manji pad nego u prethodnom kvartalu.

Izvoz roba i usluga pao je, pak, za 0.9 posto na godišnjoj razini, također znatno sporije u odnosu na prethodno tromjesečje. Pritom je izvoz roba porastao 8,3 posto, dok je izvoz usluga potonuo 18,6 posto.

Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 2,1 posto na godišnjoj razini. Pritom je uvoz roba porastao za 1 posto, dok je uvoz usluga pao 19,7 posto.

No, bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromjesečju za 4,6 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 4,2 posto u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrošnja, za 0,2 posto na godišnjoj razini.

Tagovi: Andrej Plenković, hrvatski BDP, osobna potrošnja, industrijska proizvodnja, hrvatski izvoz
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
INFLACIJA
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Njemačka na rubu recesije
SUMORNO
Njemačka na rubu recesije
BERLIN - Sve više podataka iz privrede pokazuje da se ekonomija u Njemačkoj nalazi u padu. Taj trend bi se mogao pojačati, ovisno o tome koliko će teška biti iduća zima.
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
PROCJENE
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
NEW YORK - Multimilijareder Elon Musk je mišljenja da je najgori dio inflacije prošao te očekuje 18-mjesečnu recesiju, za koju je naveo da će biti relativno blaga.
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
POMOĆ
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
RIM - Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE