GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Ovo su tri cilja proračuna za narednu godinu

Plenković: Ovo su tri cilja proračuna za narednu godinu
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2022 / 15:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Banskim dvorima održana je sjednica Vlade na kojoj su ministri raspravljali o nacrtu prijedloga proračuna za narednu godinu. Premijer je na početku sjednice otkrio tri važna cilja proračuna, prvog koji će biti izražen u eurima.

“Ovo je prvi proračun koji ćemo usvojiti u vrijeme kad će RH biit članica Šengena i europodručja. Ta činjenica mijenja percepciju Hrvatske i utjecat će na naš razvoj”, rekao je premijer na početku sjednice. Dodaje je i da je Hrvatska zadržala političku stabilnost što joj omogućuje da provodi reforme uz potporu europskih fondova i NPPO-a. “Zbog toga je i projekcija rasta od 7,5 dobra i malo je skromnija do onoga što o nama govore međunarodne financijske insitucije. Zbog toga možemo biti ponosni na ovu 2022.”, kaže.

Plenković kaže kako je projekcija rasta 0,7 posto, što je manje od onoga što je Hrvatskoj dala EK. “Mi smo u procjenama uvijek bili konzervativni i na kraju smo agilnošću gosporarstva, predanošću hrvatskih i mjerama Vlade stvarali kontekst za veći gospodarski rast”, kaže premijer dodajući da u 2024. i 2025. planiraju viši rast.

Vlada će nastaviti voditi brigu o građanima, kaže premijer.

“U godini pred nama vodit ćemo računa o tri bitna aspekta. Da ovaj proračun bude proračun za ublažavanje posljedica krize s kojom smo suočeni. Bez mjera vlade bili bi skuplji plin, struja i naftni derivati. Najvažnije je da država u krizi da potporu onima koji su najugroženiji. Kroz ovoj proračun stvaramo mogućnost da im nastavimo pomagati. Ovaj proračun ima za cilj očuvati gospodarski rast i razvoj, posebno poticati rast javnim investicijama, s posebnim naglaskom na zelenu i energetsku tranziciju. Ovaj proračun će i omogućiti sigurnost našim građanima, nastavak rasta mirovina i plaća. Dogovori koje smo postigli sa sindikatima su uključeni u ovaj proračun. Ovdje je niz mjera koji se odnose na demografske mjere, rodiljne i roditeljske naknade… Sve se to nalazi u ovom proračun. Osiguravaju se i daljnja ulaganja u naše obrambene sustave koji su osobito važni u ovim promijenjenim društveno-političkim okolnostima”, kaže premijer.

Na kraju je rekao kako očekuje da će Sabor na vrijeme usvojiti proračun i da će sve aktivnosti krenuti s 1. siječnja 2023.

Tagovi: Andrej Plenković, proračun
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE