GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o inflaciji: Poteze vučemo u pravom smjeru

Plenković o inflaciji: Poteze vučemo u pravom smjeru
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2023 / 12:41
Autor: SEEbiz
GOSPIĆ - Premijer Andrej Plenković je u povodu manifestacije "Jesen u Lici" obratio nazočnima u Gospiću nakon obilaska izlagača.

Na početku je istaknuo kako će Vlada uvijek podržavati ovakve manifestacije, bilo na obali ili kontinentu.

Na pitanje o inflaciji kaže kako je to očekivano s obzirom na mjere koje su poduzeli.

“Prva procjena za rujan govori da poteze koje vučemo, vučemo u pravom smjeru. Hrvatska nastavlja sa snažnim gospodarskim rastom. Prema svemu što vidim turistička sezona je bila rekordna, i svi su na Mediteranu vratili na brojke iz 2019., a po prihodima puno bolji”, rekao je.

O pregovorima sa sindikatima kaže da su pokazali i podigli osnovicu i plaće ljudima. “U šestom mjesecu smo s povećanjem obuhvatili 218.000 ljudi, i to se zaboravilo, pa u kolovozu za dodatnih 30.000 ljudi. U našem mandatu rasla je i prosječna i medijalna plaća. Pregovarat ćemo sljedećih nekoliko tjedana i Vlada ne oteže i uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje. Ja sam uvijek uključen i uživam u tim razgovorima”, dodao je premijer.

Rekao je i da je razgovarao s grčkim premijerom o zatvorenim navijačima. “On mi je ponovio da je jedno izvršna vlast, a drugo sudska. Dali smo im do znanja da predug boravak ondje nije svrhovit i prihvatljiv”, naveo je.

Dotaknuo se i izmjene kaznenog zakona koji su mnogi nazvali udarom na medije. “To je totalno izvrgavanje činjenica. To nema veze s utjecajem na slobodu medija, novinara nema u tom članku. Želi se uskladiti sa standardom u 30 članica Vijeća Europe. Imaju za cilj onaj dio postupka koji je nejavni ne može doći u ruke onoga tko želi utjecati na istragu i okrivljenike. Meni je smiješno da oni koji su protiv toga su oni koji znaju uvijek sve prije svih. Tu ima aktera koji zlorabe te informacije, imali ste takvih primjera, sjetite se Polančeca koji je prošao medijski linč i na kraju oslobođen”, dodao je i ponovio da je to standard Europe i da nema veze s pojavom inicijala AP u nekim predmetima.

“Jutros je bio Bačić na jednoj od televizija (N1 o.a.) i govorio o dvije Hrvatske. Jedna je ona koja diže standard građana i druga koja stiže od jalove Hrvatske koja pokazuje da je sve krivo. Obrnuto, Amerikanci kažu “look at the numbers”, brojke vam sve govore, samo ih pogledajte”, izjavio je.

Tagovi: andrej plenković, inflacija, gospić
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE