GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plaće u Njemačkoj gotovo stagnirale u 2021. unatoč visokoj inflaciji

Plaće u Njemačkoj gotovo stagnirale u 2021. unatoč visokoj inflaciji
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Plaće u Njemačkoj neznatno su porasle u 2021. godini unatoč sve većoj inflaciji, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa.

Plaće u najvećem europskom gospodarstvu, dogovorene u kolektivnom pregovaranju sa sindikatima, u prosjeku su porasle za 1,3 posto u 2021. u odnosu na godinu ranije, procjenjuju u statističkom uredu.

To je njihov najslabiji rast otkada je ured počeo prikupljati te podatke u 2010. godini.

S obzirom da se predviđa da će potrošačke cijene ove godine u Njemačkoj porasti za tri posto, za tamošnje građane to znači da su im plaće realno smanjene.

Središnji bankari i vlada pozorno prate kretanja plaća u eurozoni u potrazi za naznakama vodi li rast potrošačkih cijena do većih plaća, što bi moglo potaknuti spiralu rasta cijena i plaća i povećati inflaciju i u srednjoročnom razdoblju, podsjeća Reuters.

Pad realnih plaća loše utječe na buduću potrošnju kućanstava, koja je bila jedini pokretač rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju, u uvjetima uskih grla u opskrbi i proizvodnih problema u industrijskom sektoru.

Ograničenja uvedena radi zauzdavanja četvrtog vala koronavirusne zaraze vjerojatno će u četvrtom kvartalu naštetiti prometu u maloprodaji i poslovanju u sektoru usluga, važnim osloncima rasta najvećeg europskog gospodarstva, primjećuju u Reutersu.

Novi kancelar Olaf Scholz obećao je povećati nacionalnu minimalnu plaću u idućoj godini za oko 25 posto, na 12 eura po satu.

Tagovi: njemačke plaće, plaće, inflacija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE