GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije

Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2020 / 20:19
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja sledeće godine da pretekne Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu je proizvoljna, bez adekvatne argumentacije i data u dnevno političke svrhe, smatra domaća stručna javnost.

Vučić je za RTS rekao da je BDP Hrvatske 53,6, a Srbije 46 milijardi evra i dodao da je razlika do pre dve godine bila 10 milijardi evra.

„Sada je 7,6 milijardi evra u korist Hrvatske, bili su 100 godina ispred nas. Oni će na kraju godine imati BDP 48,3 milijarde evra, a mi 46,1. To je razlika od samo dve milijarde“, kazao je Vučić. On je naveo da Srbija u 2021. godini očekuje stopu rasta od sedam odsto, a Hrvatska četiri odsto. „Do kraja 2021. prestići ćemo Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu, kao što će Kina za dve i po ili tri godine prestići SAD“, dodao je Vučić.

Kao osnovna primedba teoriji koju je izneo predsednik Srbije nameće se činjenica da ako se i ostvari, ona neće biti plod naglog i jakog privrednog rasta naše zemlje već pada hrvatske privrede usled loše turističke sezone.

Hrvatska naime kao turistička zemlja s morem inkasira značajna sredstva u tom privrednom sektoru svake letnje sezone. Ovog puta zbog pandemije korona virusa na taj veliki novčani priliv neće moći da računa.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da pretpostavka predsednika Srbije nije relevantna jer se zasniva na tome šta će se desiti u budućnosti.

– Dakle reč je o spekulaciji koja može da se pokaže netačnom iz dva osnovna razloga. Prvi je što Hrvatska može da zabeleži bolji rezultat nego što se očekuje a istovremeno Srbija lošiji nego što se predviđa. U takvoj situaciji je veoma nezahvalno prognozirati šta će se desiti u narednom periodu, to jest određene procene uzeti zdravo za gotovo – navodi naš sagovornik.

On dodaje da Vučićevoj prognozi ne ide u prilog ni to što će Srbija zabeležiti manji privredni rast od čak sedam odsto nego što je planirano tako da ni sa te strane nije realno verovati da Hrvatska bez obzira na svoje postignute, eventualno nepovoljne rezultate, tako lako može biti prestignuta. Takođe, Srbija je zemlja sa manjim privrednim rastom pa joj je u tom smislu lakše da napreduje od Hrvatske čiji je privredni rast na višem nivou – smatra Kovačević.

– Na kraju čak i da se to desi to nikako ne znači da će građani Srbije imati veće plate od komšija u Hrvatskoj. Potpuno je jasno da će i dalje plate u toj zemlji biti veće nego kod nas tako da je pomalo i sarkastično i potcenjivački prema građanima navoditi statistiku koja neće da se odrazi na kvalitet njihovog života – kaže Kovačević.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović izriče primedbu da je reč o statističkom podatku koji se ne zasniva na BDP po glavi stanovnika (per capita).

– Ponuđena statistika nije najbolji pokazatelj teme o kojoj govorimo. Prave rezultate tu daje BDP po glavi stanovnika a Hrvatska je kao zemlja sa manje stanovnika od Srbije na tom planu duplo uspešnija. Takođe, kada je reč o zemljama koje imaju nižu stopu privrednog rasta poput Srbije pa onda u odnosu na te rezultate brže napreduju, statistički podaci na godišnjem nivou nisu najbolji pokazatelj i mogu da zavaraju. Da bi se stekao određeni utisak potrebno je da zemlja poput Srbije konstantno beleži privredni rast u visini od pet do 10 odsto pa da se u sedmoj godini proceni u kojoj je zaista meri napredovala. Ovako pojedinačna poređenja na godišnjem nivou nemaju većeg značaja i služe samo za dnevno političke potrebe – zaključuje naš sagovornik.

Tagovi: Aleksandar Vučić, srpska ekonomija, Milan R. Kovačević, Branko Pavlović, srpski BDP, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
PLANOVI
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
ZAGREB - Vlada najavljuje da kreću na posao - smanjit će porez na dohodak sa 36 na 30 i sa 24 na 20 posto.
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE