GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad usluga i industrijske proizvodnje pogodili britanski BDP u studenome

Pad usluga i industrijske proizvodnje pogodili britanski BDP u studenome
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2020 / 14:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Aktivnosti u britanskom gospodarstvu u studenom su posustale jače nego što se očekivalo pod pritiskom pada uslužnih aktivnosti i industrijske proizvodnje, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci britanskog statističkog ureda (ONS).

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) u studenome je smanjen za 0,3 posto u usporedbi s listopadom, kada je pak na mjesečnoj razini porastao 0,1 posto, kao i u rujnu.

Ekonomisti su predviđali stagnaciju BDP-a u pretposljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

U tri mjeseca zaključno sa studenim gospodarstvo je poraslo blagih 0,1 posto u odnosu na tri mjeseca zaključno s listopadom, kada je poraslo revidiranih 0,2 posto.

Dugoročno, britansko gospodarstvo i dalje usporava, pa je tako u studenome na godišnjoj razini poraslo najslabije od proljeća 2012., tumači čelnik odjela za BDP, Rob Kent-Smith.

Aktivnosti uslužnog sektora u studenome su neočekivano smanjene za 0,3 posto, čime je poništen 0,3-postotni rast u listopadu. Ekonomisti su očekivali rast od blagih 0,1 posto.

Industrijska je proizvodnja smanjena 1,2 posto u odnosu na listopad kad je na mjesečnoj razini pala za 0,4 posto. Pritom je prerađivačka industrija bilježila 1,7-postotni pad, uslijed izraženijeg pada aktivnosti u segmentu proizvodnje opreme za sektor prijevoza, te proizvodnje hrane i kemijskih sredstava.

Ekonomisti su očekivali stagnaciju industrijske proizvodnje u cjelini i pad aktivnosti u sektoru prerađivačke industrije od blagih 0,1 posto.

Na godišnjoj je razini pad industrijske proizvodnje ubrzao, na 1,6 posto, u usporedbi s 0,6-postotnim padom u mjesecu ranije. Ubrzao je i pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji, na dva posto. U listopadu smanjen je 0,3 posto.

U graditeljstvu su se pak aktivnosti stabilizirale, porastavši u studenome 1,9 posto u odnosu na listopad, najsnažnije od početka prošle godine. U listopadu bile su pale 2,2 posto.

Odvojeno izvješće ONS-a o vanjskotrgovinskoj razmjeni pokazalo je pak da je deficit u robnoj razmjeni u studenome prepolovljen, na 5,26 milijardi funta, s 10,94 milijardi u listopadu.

Tagovi: britanska ekonomija, Velika Britanija, Brexit
PROČITAJ I OVO
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
OTKRIĆA
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
NEW YORK - Donald Trump nije platio nikakav savezni porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je izvijestio da je izgubio znatno više nego što je zaradio, tvrdi eksplozivni izvještaj objavljen u nedjelju u New York Timesu.
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE