GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu treći mjesec zaredom

Pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu treći mjesec zaredom
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 11:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su zabilježile pad na godišnjoj razini, peti u posljednjih šest mjeseci.

Godišnji pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je 2,1%. Pad na godišnjoj razini tijekom prvog tromjesečja bio je dobrim dijelom rezultat učinka baznog razdoblja kod cijena energije, koje su u siječnju zabilježile smanjenje za 3,3%, u veljači za 5,7%, a u ožujku 6,4% na godišnjoj razini. U odnosu na veljaču, cijene u Energiji niže su za 0,1%. Isključujući cijene energije, promatrane proizvođačke cijene više su za 0,7% u odnosu na ožujak 2023. (+0,5% na mjesečnoj razini).

Pad u odnosu isto razdoblje 2023. zabilježile su i cijene Intermedijarnih proizvoda i Kapitalnih proizvoda (za 1,2% odnosno 1,8% godišnje). Na mjesečnoj razini cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,5%, a cijene Kapitalnih proizvoda za 0,4%. U suprotnom smjeru na godišnjoj razini djelovale su cijene u Netrajnim dobrima za široku potrošnju, čiji je godišnji rast iznosio 2,8%. U odnosu na prethodni mjesec rast promatrane kategorije je iznosio 0,5%. Rast na godišnjoj razini ostvarile su i cijene Trajnih proizvoda za široku potrošnju sa stopom rasta od 0,9%, čime je zabilježeno ubrzanje. Iste su u odnosu na veljaču 2024. porasle za 0,8%. U odnosu na veljaču 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu porasle su za 0,2%.

Kao posljedica učinka baznog razdoblja, ali i stabilizacije tekućih kretanja, na godišnjoj su razini cijene intermedijarnih proizvoda zabilježile pad šesti mjesec zaredom. Od listopada 2023. godišnji pad cijena bilježe i Kapitalni proizvodi. Niže cijene dobara bitnih za proces proizvodnje i veća dostupnost istih bi, uz nepromijenjene uvjete, trebale postepeno stabilizirati proizvođačke cijene proizvoda za široku potrošnju.

Ne očekujemo da će se u narednim mjesecima tekući pritisci u proizvođačkim cijenama industrijskih proizvoda nastaviti intenzivirati iako postoje različiti rizici koji bi mogli prouzrokovati kolebljivost promatranih cijena. Sukobi u regijama važnim za opskrbu hranom i energijom mogli bi, ako nastave trajati, u nastavku godine djelomično poticati inflatorne pritiske. Vrijedi napomenuti da će učinci baznog razdoblja nastaviti slabiti u narednim mjesecima, što će također imati određen utjecaj na godišnje promjene rasta proizvođačkih cijena. S druge strane, potencijalan izostanak oporavka vanjskotrgovinske potražnje odnosno već prigušene gospodarske aktivnosti u europodručju u okružju restriktivne monetarne politike, mogle bi djelovati u suprotnom smjeru.

U odnosu na ožujak 2023. proizvođačke cijene ukupno bile su niže u prosjeku za 1,9%, dok su na mjesečnoj razini više za 0,1%. U skladu je to s nešto skromnijim godišnjim padom cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu koji je iznosio 1,5%, dok je na mjesečnoj razini zadržana stabilnost.
(Petar Bejuk)

Tagovi: proizvodnja, cijene, proizvođačke cijene
PROČITAJ I OVO
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
SIGNALI
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
BERLIN - Njemački ekonomisti stalno su uvjereni da će se domaće gospodarstvo izvući iz krize. No, put do početka oporavka stalno se produljuje, pokazuje novo izdanje barometra gospodarskih očekivanja minhenskog instituta Ifo.
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE