GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad indeustrijske proizvodnje u kolovozu

Pad indeustrijske proizvodnje u kolovozu
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2023 / 08:23
Autor: RBA analize

ANALIZA - Transmisija restriktivne monetarne politike kroz veće troškove financiranja i ekonomska neizvjesnost trenutačno su jedni od glavnih čimbenka koji uvelike određuju trenutna kretanja u gospodarstvu.

Osobito je to izraženo u sektoru industrije čiji obujam proizvodnje i tijekom kolovoza bilježi smanjenje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, potvrđujući da se ona nalazi u recesiji još od posljednjeg tromjesečja 2022. Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi sa srpnjem 2023. pala za 2,2%, dok je smanjenje na godišnjoj razini iznosilo 2,4%. Tako je u trećem tromjesečju i drugi mjesec obilježen negativnom stopom rasta jasno ukazujući i dalje na neizvjesnost i nepovoljna kretanja kod najvažnijih vanjsko trgovinskih partnera Hrvatske.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivne promjene su u kolovozu ostvarene kod Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+0,9%) te Energije (+0,5%). U ostalim kategorijama evidentirane su negativne promjene, kod proizvodnje Kapitalnih proizvoda (-11,2%), Trajnih proizvoda za široku potrošnju (-4,1%) te kod Intermedijarnih proizvoda (-1,8%).

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine u kolovozu su sve kategorije GIG-a zabilježile negativne promjene. Tako je, nakon što su pozitivne godišnje stope trajale od lipnja 2020., proizvodnja Kapitalnih proizvoda u kolovozu bila niža za 6,9%. Negativna godišnja promjena doprinijela je i usporavanju kumulativnog rasta te je u prvih osam mjeseci 2023. rast u promatranoj kategoriji iznosio 7,5% godišnje. Kod Intermedijarnih proizvoda pad je iznosio 1,8% godišnje (-4,9% u prvih osam mjeseci). Nadalje, smanjenje u kategorijama Trajni proizvodi za široku potrošnju iznosilo je -11,3% (-9,0% u prvih osam mjeseci 2023.), kod Netrajnih proizvoda za široku potrošnju -3,6% (i +0,3% u prvih osam mjeseci 2023.) te Energije -3,0% (-2,0% u razdoblju siječanj-kolovoz). Trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe kontinuiran pad od rujna 2022.

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u prvih osam mjeseci na godišnjoj razini u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to za 0,3% podržana rastom od siječnja do svibnja dok je u posljednja tri mjeseca zabilježena negativna godišnja stopa rasta. S druge strane, u skladu s trendovima u europodručju i ostalim tržištima, u prerađivačkoj industriji, koja čini otprilike 85% ukupne industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, obujam je skromniji za 1,1% u odnosu na siječanj-kolovoz 2022. U Rudarstvu i vađenju obujam industrijske proizvodnje smanjen je u prvih osam mjeseci za 3,6% godišnje, a trend negativnih godišnjih promjena traje od prosinca 2021.

Iako bi u nastavku godine pad cijena energije na svjetskim tržištima, poboljšanje učinkovitosti opskrbnih lanaca te očekivan nastavak popuštanja inflatornih pritiska u gospodarstvima trebali djelovati pozitivno na prerađivačke aktivnosti već gore navedeni čimbenici uz skromniju potražnju za robama nastavljat će ograničavati oporavak promatranog sektora.

Tagovi: undustrijska proizvonja, industrija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE