GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su tri zemlje najbolje za poslovanje

Ovo su tri zemlje najbolje za poslovanje
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 20:34
Autor: SEEbiz
LONDON - Singapur, Danska i SAD najbolja su mjesta na svijetu za poslovanje, prema ljestvici poslovnog okruženja Economist Intelligence Unita.

“Singapur će ostati najbolje geografsko područje na svijetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u proteklih 16 godina,” rekao je EIU-ov upravitelj prognoze za zemlju i europski analitičar, Prianthi Roy, za CNBC.

Čimbenici koji pokreću mjesto ove zemlje jugoistočne Azije kao vrhunske poslovne destinacije su njena politička stabilnost i usredotočenost vlade na pomoć domaćim tvrtkama iz privatnog sektora u tehnološkoj nadogradnji, rekla je.

EIU-ovo rangiranje ocjenjuje privlačnost poslovanja u 82 zemlje i teritorija, a mjeri se na temelju pokazatelja kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika.

Mjerač također nudi uvide u to koja su gospodarstva u boljem položaju za rast od drugih i "učinkovit način da se utvrdi gdje bi uskoro moglo doći do povećanja investicijske potrošnje", rekli su analitičari EIU-a.

Iza Singapura su Danska i SAD koje su zauzele drugo i treće mjesto.

Danska, sa svojim "čvrstim makroekonomskim temeljima" i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, može se smatrati jednom od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svijetu, rekao je Roy.

Tržišne prilike ostat će povoljne u SAD-u, posebno uz malo ograničenja vanjske trgovine i ulaganja u SAD-u, dodala je.

“Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u sljedećih pet godina”, pokazalo je izvješće.

Njemačka i Švicarska zauzele su četvrto i peto mjesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mjesta na svijetu za poslovanje.

"Sve su to napredne ekonomije i dugotrajno imaju dobre rezultate u našem indeksu, stoga su to sigurni ulozi za ulaganja", navodi se u izvješću, ali se upozorava da će i ukupne stope rasta i stope rasta BDP-a po glavi stanovnika vjerojatno ostati stabilne i relativno spore .

Neki od značajnih "velikih poboljšanja" koji su postigli dobre rezultate u indeksu bile su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabilježila najveće poboljšanje poslovne klime u indeksu EIU-a zbog reformi koje je donijela pro-poslovna vlada, pokazalo je izvješće.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsjednik Javier Milei, usmjerene na poticanje privatnog poduzetništva i privlačenje stranih ulaganja, dovele su zemlju do naglog poboljšanja na ljestvici na drugo najbolje poslovno okruženje.

"Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijalnu ljestvicu usporedivu s onom u Kini", navodi se u izvješću, dodajući da mladi demografski profil zemlje predstavlja dobar znak za njezinu radnu snagu i buduću potražnju. Indija je zauzela treće mjesto na popisu najnaprednijih poslovnih okruženja.

Tagovi: poslovanje, singapur, danska, poslovno okruženje
PROČITAJ I OVO
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE