GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za ožujak: Koronavirus ruši potražnju za radom

OVI za ožujak: Koronavirus ruši potražnju za radom
INDEKS SLOBODNIH POSLOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u ožujku odražava prekid društvenih i ekonomskih djelatnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pri čemu pada potražnja za svim uslužnim zanimanjima, dok raste za medicinskim zanimanjima i građevinskim radnicima, objavio je u četvrtak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Po podacima EIZ-a, OVI indeks je u ožujku ove u odnosu na ožujak 2019. pao za 23,3 posto, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na pad u odnosu na prethodni mjesec u iznosu od 18,5 posto.

"Radi se o velikom padu na mjesečnoj razini koji se još uvijek ne može usporediti s 2009. godinom kad je OVI indeks padao znatno snažnije", zamjećuju analitičari EIZ-a u objavi na internet stranicama toga instituta.

Kako nadalje ističu, tradicionalno najtraženija zanimanja - prodavač, kuhar i konobar - pala su redom za 27, 30 i 29 posto u odnosu na ožujak 2019. godine.

"Štoviše, većina traženih zanimanja, pogotovo ona iz uslužnog sektora, bilježi značajan pad: traži se gotovo 40 posto manje hotelijera i 50 posto manje ostalih turističkih djelatnika u odnosu na godinu ranije. Ipak, za određenim zanimanjima bilježi se i snažan rast potražnje, posebice za zanimanjima vezanima uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa", ističu analitičari EIZ-a.

Tako se na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2019. godine, traži 38 posto više liječnika i/ili stomatologa, 24 posto više farmaceuta i 10 posto više medicinskih sestra.

Također, traži se čak 67 posto više zidara i 7 posto više građevinskih radnika.

"Ipak, valja imati na umu da zanimanja za kojima potražnja raste nemaju veliki udio u ukupnoj potražnji, stoga pad potražnje za uslužnim zanimanjima, koji imaju veći udjel, određuje ukupnu OVI dinamiku", napominju iz EIZ-a.

Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad osim istočne Hrvatske, koja u ožujku 2020. ima gotovo identičnu potražnju za radom kao i u ožujku 2019. godine, zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, slobodna radna mjesta, tržište rada, građevinski radnici, zdravbstveni radnici, konobari, kuhari, zidari, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Pad će biti težak, a oporavak spor i nedovoljno snažan
RECESIJA
Pad će biti težak, a oporavak spor i nedovoljno snažan
ANALIZA - Jedina sastavnica BDP-a koja će imati pozitivan doprinos BDP-u je državna potrošnja.
S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting
REJTING
S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting
ZAGREB - Kreditna rejting agencija Standard and Poors potvrdila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, unatoč tome što u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet posto.
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
NAJAVE
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
PROTIVLJENJE
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
BEČ - Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Europske komisije (EK) o fondu za oporavak europskog gospodarstva od pandemije koronavirusa, rekao je u subotu austrijski ministar financija Gernot Bluemel.
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
RAST
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE