GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD prepolovio prognoze njemačkog rasta

OECD prepolovio prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 19:58
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačko gospodarstvo će u ovoj godini minimalno rasti. OECD je prepolovio svoju prognozu za Njemačku. Druge zemlje će imati znatno veći rast.

Ekonomski stručnjaci Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) polaze od toga da će njemačko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 0,3 posto. Time je prognoza za Njemačku prepolovljena. U studenom prošle godine su stručnjaci predviđali da će njemačko gospodarstvo u 2024. godini rasti za 0,6 posto.

Time Njemačka još više zaostaje u usporedbi s drugim industrijskim zemljama. U Španjolskoj, Italiji ili Francuskoj će gospodarski rast prema tim prognozama biti znatno veći. U Francuskoj 0,6 posto, u Italiji 0,7 posto, u Španjolskoj 1,5 posto. „Razlog tomu je činjenica da industrije koje troše puno energije u Njemačkoj imaju znatno veći udio u ukupnom gospodarstvu nego u drugim zemljama eurozone", objašnjava stručnjakinja OECD-a Isabell Koske očekivani slab rast najvećega gospodarstva u Europi. Osobito velika je razlika u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Stručnjaci očekuju da će američko gospodarstvo u ovoj godini rasti za 2,6 posto.

Brojke OECD-a pokazuju kako je teška situacija poduzeća u njemačkom gospodarstvu. Razlozi za to su brojni: poduzeća orijentirana na izvoz i dalje pate zbog slabe konjunkture svjetskoga gospodarstva. Brojna poduzeća se žale na pad potražnje za njihovim proizvodima. „Osim toga je kriza državnog proračuna povećala nesigurnost za poduzeća i kućanstva", navodi stručnjakinja OECD-a Koske jedan poseban njemački problem.

Nakon presude Saveznog ustavnog suda, po kojoj savezna vlada ne može preostali novac iz fonda za svladavanje korona-krize upotrijebiti u druge svrhe, prije svega za zaštitu klime, u saveznom proračunu je nedostajalo 60 milijardi eura. To je dovelo do štednje na brojnim područjima. Kriza je dovela do smanjenja investicija u četvrtom kvartalu 2023. i pada privatne potrošnje.

Aktualne brojke OECD-a ukazuju na to da se nastavlja negativni trend iz prošle godine. U 2023. godini je njemački bruto domaći proizvod po navodima Saveznog statističkog ureda smanjen za 0,3 posto. Ne isključuje se ni smanjenje u tekućoj godini. A vodeći njemački gospodarski instituti jako se razlikuju u svojim prognozama za 2024. godinu. Dok Institut ifo iz Münchena prognozira za Njemačku gospodarski rast od 0,7 posto, Institut njemačkoga gospodarstva IW iz Kölna očekuje pad njemačkoga gospodarstva za 0,5 posto.

Stručnjaci računaju da će njemačko gospodarstvo na početku godine ostati u recesiji. Već u četvrtom kvartalu prošle godine njemačko je gospodarstvo imalo negativan rast. A izgledi ostaju loši. Ozračje u poduzećima se prema ispitivanju Instituta ifo, koje ovaj institut provodi svakog mjeseca, u siječnju pogoršalo. Ako se dva kvartala za redom zabilježi negativan gospodarski rast, stručnjaci govore o „tehničkoj recesiji".

U zoni eura OECD očekuje u ovoj godini gospodarski rast od 0,6 posto, a u idućoj godini 1,3 posto. I za Njemačku su očekivanja u 2025. pozitivna, očekuje se rast od 1,1 posto. Za ukupno svjetsko gospodarstvo OECD očekuje u ovoj godini rast od 2,9 posto, iako je globalna trgovina pod pritiskom zbog nesigurnosti brodskog prometa nakon napada na transportne brodove u Crvenom moru. Time su troškovi transporata osjetno porasli, a i trajanje transporta je znatno povećano jer brojni brodovi plove zaobilaznim putovima.

Tagovi: OECD, GLOBALNA EKONOMIJA, njemačka, italija, francuska, španjolska
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE