GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva

OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 15:46
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, prognozirala je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši ipak da optimistične izglede može ugroziti dulje razdoblje visoke inflacije.

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 5,6 posto, a u 2022. rast bi trebao usporiti na 4,5 posto, te na 3,2 posto u 2023., procjenjuju u OECD-u, potvrdivši u osnovi dosadašnje procjene.

Gospodarstvo se snažno oporavlja i kompanije teško drže korak s valom potražnje koji je pokrenulo ublažavanje epidemioloških mjera, prouzročivši zastoje u globalnim nabavnim lancima i jačanje inflacije u cijelom svijetu, ističu.

Inflacija je tek privremeno ojačala, procjenjuju u OECD-u, pridruživši se vladama i središnjim bankama širom svijeta koje predviđaju popuštanje cijena u idućem razdoblju.

Središnje banke ne smiju prenagliti

Kada se potražnja i ponuda normaliziraju, inflacija će oslabiti, zaključuju.

"Glavni je rizik, međutim, da bi nas inflacija ponovo mogla iznenaditi i nastavi jačati, prisiljavajući središnje banke vodećih gospodarstava da pooštre monetarnu politiku ranije i u većoj mjeri no što se predviđalo", poručili su iz OECD-a.

Ako taj rizik jenja, inflacija će na području OECD-u u cjelini vjerojatno dosegnuti vrhunac od pet posto i potom postupno oslabiti na oko tri posto do 2023., objavila je pariška organizacija.

U tom je kontekstu središnjim bankama trenutno najbolje da pričekaju da se napetosti u opskrbi smire i signalizirati da će poduzeti mjere ako se ukaže potreba, priopćio je OECD.

SAD i EU gotovo izjednačeni

Prognoziraju da će najveće svjetsko gospodarstvo, ono SAD-a, ove godine porasti 5,6 posto, te 3,7 posto u 2022. i 2,4 posto u 2023. Do sada su mu za ovu godinu prognozirali 6-postotni rast koji je u 2022. trebao usporiti na 3,9 posto.

Snizili su i prognoze za Kinu, s 8,5 na 8,1 posto u ovoj godini. U 2022. drugo gospodarstvo svijeta trebalo bi po njima porasti 5,1 posto, za 0,7 postotnih bodova slabije no što su do sada očekivali, a istu stopu rasta prognoziraju i za 2023. godinu.

Prognoze za eurozonu gotovo su nepromijenjene, uz očekivani rast aktivnosti u ovoj godini za 5,2 posto, koji bi u 2022. trebao usporiti na 4,3 posto.

U 2023. aktivnosti bi u zoni primjene zajedničke europske valute trebale izrazitije usporiti, na 2,5 posto, prognoziraju u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj.

Tagovi: OECD, inflacija, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
MUENCHEN - Inflacija je u Njemačkoj u 2021. godini dosegnula najvišu razinu od 1993. godine, odražavajući oporavak gospodarstva od pandemijske krize, pokazali su u srijedu podaci, a kompanije i potrošači mogu očekivati daljnja poskupljenja u novoj godini.
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE