GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana su u veljači, odražavajući val pesimizma među menadžerima u industriji koji je prevagnuo nad najvišom razinom optimizma u maloprodaji otkada je Europska komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na siječanj, na 112,6 bodova, pokazuje izvješće Europske komisije.

Najviše su u tekućem mjesecu pogoršana očekivanja među menadžerima u industriji, iskazana u padu indeksa za 4,8 bodova.

Oslabilo je i raspoloženje u građevinskom i uslužnom sektoru, što se očitovalo u padu odgovarajućih indeksa za 1,6 odnosno 0,7 bodova.

Potrošači su u mjesecu na izmaku također manje optimistični nego što su bili u siječnju kada su njihova očekivanja dosegnula najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku. U veljači je indeks koji iskazuje njihova očekivanja pao za 1,3 boda.

Jedina iznimka bio je sektor maloprodaje, čiji je indeks poskočio za 7,2 boda u odnosu na siječanj, na 20,1 bod, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke.

Komisija je u danas objavljenom izvješću prvi puta objavila i novi pokazatelj očekivanja zapošljavanja (EEI) koji je u Hrvatskoj u veljači pao za 3,4 boda u odnosu na siječanj, signalizirajući predviđanja menadžera da će u predstojećem razdoblju manje zapošljavati nove radnike.

Potrošači i industrija podigli raspoloženje u EU i eurozoni

U Europskoj uniji i eurozoni klima je u veljači blago poboljšana u odnosu na siječanj, iskazana u rastu ESI-ja za 0,5 odnosno 0,9 bodova.

Poboljšanje proizlazi iz optmističnijih potrošača, čiji je indeks u EU porastao za 1,2 boda, te 1,5 bodova u eurozoni. Poboljšana su i očekivanja među menadžerima u industriji, čiji je indeks u EU porastao za 0,8 bodova, te za 0,9 bodova u eurozoni.

Raspoloženje među menadžerima u uslužnom i maloprodajnom sektoru bilo je više-manje nepromijenjeno i u eurozoni i u EU.

Pogoršana su tek očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks u EU pao za jedan bod, te za pola boda u eurozoni.

Menadžeri na oba područja ujedno predviđaju da će u idućem razdoblju manje zapošljavati nove radnike. Tako je EEI u Europskoj uniji pao za 0,6 bodova, a u eurozoni za 0,3 boda u odnosu na siječanj.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše je poboljšana ekonomska klima u Francuskoj i Španjolskoj, čiji je ESI porastao 1,9 odnosno 1,2 boda. Blago su poboljšana i očekivanja u Njemačkoj, iskazana u rastu indeksa za 0,6 bodova, dok su u Italiji bila nepromijenjena u odnosu na siječanj.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, Europska komisija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Marić: Zaduživat ćemo se na domaćem tržištu
NAJAVE
Marić: Zaduživat ćemo se na domaćem tržištu
ZAGREB - "Za iduća tri mjeseca projekcija je da će rashodovna strana državnog proračuna biti negdje oko 45 milijardi kuna samo da se osigura funkcioniranje države i gospodarske mjere koje smo upogonili."
Devizne rezerve Srbije 13,11 milijardi evra na kraju marta
REZERVE
Devizne rezerve Srbije 13,11 milijardi evra na kraju marta
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju marta 13,11 milijardi evra, saopšteno je danas iz NBS.
Banka Slovenije: Šok za ekonomiju veći nego 2008.
ŠOK
Banka Slovenije: Šok za ekonomiju veći nego 2008.
LJUBLJANA - Prvi ekonomski pokazatelji potvrđuju da se ekonomska situacija o prijelazu u drugo tromjesečje u eurozoni intenzivno pogoršava pandemijom koronavirusa.
Bandić: Rezat ćemo plaće i u Gradu i u Holdingu
REZOVI
Bandić: Rezat ćemo plaće i u Gradu i u Holdingu
ZAGREB - Grad Zagreb će za građane čije su kuće stradale u jakom potresu 22. ožujka, financirati nabavu građevinskog materijala i tako im pomoći u obnovi njihovih domova.
Plenković: Donosit ćemo i zakone i odluke na način koji smatramo potrebnim
PREMIJER
Plenković: Donosit ćemo i zakone i odluke na način koji smatramo potrebnim
ZAGREB - Puno je nepoznanica u ovoj globalnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, puno neizvjesnosti. Nema lijeka za COVID-19, ne znamo koliko će trajati širenje zaraze, nema jednostavnog recepta za spas gospodarstva i radnih mjesta…
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE