GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine

Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine
UTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francusko gospodarstvo u četvrtom bi kvartalu trebalo porasti nešto manje od 0,75 posto, prognoziraju u središnjoj banci, u kontekstu pojačane neizvjesnosti zbog petog vala koronavirusne zaraze.

Središnja banka time je neznatno snizila prošlomjesečnu prognozu, kojom je bila predvidjela rast drugog najvećeg gospodarstva u eurozoni u zadnja tri ovogodišnja mjeseca od 0,75 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Premijer Jean Castex rekao je početkom tjedna da će noćni klubovi biti zatvoreni uoči Božića a mjere fizičkog razmaka postrožene, ali je isključio mogućnost novog zatvaranja zbog visoke stope procijepljenosti stanovništva, podsjeća Reuters.

Redovno mjesečno bančino istraživanje koje je obuhvatilo 8.500 tvrtki pokazalo je da tvrtke očekuju da će se uvjeti poslovanja u industrijskom i uslužnom sektoru poboljšati a aktivnost u građevinarstvu biti stabilna.

Problemi s pronalaženjem radnika, na čelu s dominantnim uslužnim sektorom, blago su pak pogoršani, sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja, u kojem je 51 posto anketiranih poslovnih čelnika istaknulo takve probleme, nasuprot 49 posto u istraživanju iz listopada.

Više od polovine ispitanika požalilo se i na probleme u nabavnom lancu, njih 57 posto, nasuprot 56 posto u listopadskom istraživanju.

Problemima u lancima nabave najteže je pogođena automobilska industrija, pokazalo je bančino istraživanje provedeno u razdoblju od 26. studenog do 3. prosinca.

U građevinskom sektoru na te se probleme požalilo pak nešto manje tvrtki, njih 56 posto, dok je u listopadu njihov udjel iznosio 58 posto.

U tom kontekstu, središnja banka procijenila je da je u prosincu gospodarska aktivnost blago premašila razinu iz razdoblja prije pandemijske krize.

Tagovi: Francuska, francuska ekonomija, Banque de France
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE