GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Normalizacija potražnje za uslugama zakočila ekonomiju eurozone u svibnju

Normalizacija potražnje za uslugama zakočila ekonomiju eurozone u svibnju
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Aktivnost u gospodarstvu eurozone usporila je u svibnju zbog normalizacije potražnje za uslugama nakon postpandemijskog uzleta, koji je zasjenio slabost u industriji, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u svibnju za jedan bod u odnosu na travanj, kliznuvši na 54,8 bodova, objavio je S&P Global.

Industriju i dalje koče problemi u nabavi i visoki troškovi, ali pojavile su se i naznake slabljenja potražnje za uslugama koja je naglo porasla nakon ublažavanja pandemijskih ograničenja, objašnjava poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

"Unatoč otpornosti, uslužni sektor u cjelini posustao je u svibnju, pa je i aktivnost u gospodarstvu porasla najsporije od siječnja u uvjetima slabljenja postpandemijskog efekta nadoknade propuštene potrošnje, pojačane neizvjesnosti i naglog rasta cijena", ističu u S&P Globalu.

Inozemna potražnja zabilježila je u svibnju najveći pad u gotovo dvije godine, dodaju.

Kompanije i dalje muče troškovi plaća i energije, sirovina i goriva, pa su u svibnju podigle prodajne cijene kako bi zaštitile marže, a rezultat je kontinuirano jačanje inflacije, ističu u S&P Globalu.

U takvim uvjetima pogoršana su i očekivanja poslovnih čelnika za idućih 12 mjeseci, napominje Williamson.

"Zato će budućnost gospodarstva eurozone u kratkoročnoj perspektivi ovisiti o tome u kojoj će mjeri oslabljena potpora suspregnute potražnje ublažiti nepovoljan utjecaj geopolitičke neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini, poremećaja u nabavi i rasta troškova života", zaključuje.

Tagovi: ekonomija eurozone, usluge, turizam, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE