GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz u pandemijskoj 2020. pao za 9,3 posto

Njemački izvoz u pandemijskoj 2020. pao za 9,3 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 12:53
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz u prošloj je godini pao za 9,3 posto uslijed koronakrize koja je pogodila globalnu trgovinsku razmjenu, pokazali su u utorak najnoviji podaci statističkog ureda Destatisa.

Podaci pokazuju slabljenje inozemne potražnje za njemačkim proizvodima na kraju 2020. godine. U prosincu je tako izvoz povećan svega 0,1 posto u odnosu na studeni, kada je porastao za 2,3 posto, objavio je Destatis.

"Početni oporavak nakon zaključavanja splašnjava”, rekao je Claus Vistesen, glavni ekonomist za eurozonu u istraživačkoj grupi Pantheon Macroeconomicsu.

Ublažavanje mjera za suzbijanje pandemije sredinom prošle godine pružilo je značajan poticaj njemačkom gospodarstvu, no drugi i veći val novih slučajeva koronavirusne zaraze rezultirao je novim mjerama zaključavanja i gospodarskom neizvjesnošću krajem prošle godine.

Uvoz u Njemačku u 2020. godini pao je za 7,1 posto u odnosu na godinu ranije, pokazali su najnoviji podaci Destatisa.

U prosincu lani uvoz u najvećem europskom gospodarstvu smanjen je za 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, kada je skočio za 5,4 posto.

Trgovinski višak Njemačke u razmjeni sa svijetom u prosincu je tako iznosio 16,1 milijardu eura.

Ključni industrijski sektor lani je bio glavni oslonac njemačkom gospodarstvu. Proizvodni sektor također je bio uglavnom izuzet od najnovijeg kruga zaključavanja uvedenog u studenome koji je ostao na snazi u ovoj godini.

Destatisovi podaci u ponedjeljak su pak pokazali da je industrijska proizvodnja stagnirala u prosincu, dok su industrijske narudžbe istodobno pale za 1,9 posto.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE