GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz porastao u kolovozu, četvrti mjesec zaredom

Njemački izvoz porastao u kolovozu, četvrti mjesec zaredom
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u kolovozu četvrti mjesec zaredom, iako sporije nego u prethodnom mjesecu, pokazuju u četvrtak podaci statističkog ureda Destatisa, budeći nadu u robustan treći kvartal u najvećem europskom gospodarstvu.

Sezonski prilagođen izvoz porastao je 2,4 posto u odnosu na mjesec ranije, kad je uvećan za 4,7 posto, objavio je Destatis.

Uvoz je porastao za 5,8 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u srpnju. Trgovinski višak time se smanjio na 15,7 milijardi eura, pokazalo je izvješće.

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz izvoz je pao 10,2 posto a uvoz 7,9 posto.

Izvoz u Kinu smanjen je pritom samo 1,1 posto na godišnjoj razini, dok je izvoz u Sjedinjene Države, posebno snažno pogođene pandemijom, potonuo čak 21,1 posto. Izvoz u Veliku Britaniju smanjen je 7,3 posto.


Njemačko gospodarstvo potonulo je 9,7 posto u drugom tromjesečju, u jeku pandemije koronavirusa, zbog naglog pada potrošnje kućanstava, korporativnih ulaganja i trgovine, podsjeća Reuters.

Ublažavanje mjera zaključavanja i nezapamćeni paketi poticaja rezultirali su snažnim oporavkom u trećem tromjesečju, no skok broja novozaraženih izaziva zabrinutost da bi aktivnosti mogle ponovno usporiti.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier izjavio je u ponedjeljak da Njemačka mora izbjeći novo zatvaranje industrijske aktivnosti.

Institut za ekonomska istraživanja Ifo očekuje da će najveće europsko gospodarstvo u trećem kvartalu porasti za 6,6 posto i znatno usporiti u zadnja tri ovogodišnja mjeseca, na 2,8 posto.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE