GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.

Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 13:06
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo oporavilo se u 2021. godini i poraslo za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.

"Gospodarski razvoj bio je i u 2021. snažno pogođen zarazom koronavirusom i mjerama zaštite", rekao je Georg Thiel, predsjednik statističkog ureda, na tiskovnoj konferenciji u Wiesbadenu, predstavljajući procjene o BDP-u.

“Unatoč kontinuiranim problemima s pandemijom, opetovanim zastojima u isporukama i nestašici materijala, njemačko gospodarstvo uspjelo se lani oporaviti od oštrog pada iako gospodarski rezultati još nisu dosegnuli pretkriznu razinu", dodao je Thiel.

Njemački BDP bio je u 2021. godini još uvijek za dva posto niži nego u 2019. godini, prije početka krize koju je izazvao covid 19, objavio je Destatis.

Većina gospodarskih sektora još nije dosegnula pretkriznu razinu u 2021., utvrdio je Destatis, izdvojivši industriju čije su aktivnosti u drugoj godini pandemije bile za šest posto niže nego u 2019.

Napominju i da su gospodarske aktivnosti, prema dostupnim pokazateljima, smanjene u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca. Prva procjena bit će objavljena krajem mjeseca.

Pandemija i dalje utječe na sve dijelove njemačkog gospodarstva, pa su tako opetovana ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje zaraze pogodila sektore poput maloprodaje dok industrija trpi zbog problema u nabavnim lancima i nestašice.

Prema preliminarnim podacima Destatisa, njemački proračun iskazao je u 2021. godini manjak od 4,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), od 153,9 milijardi eura, a većina iznosa zabilježena je na federalnoj razini.

Deficit je tako blago veći nego u 2020. godini kada je iznosio 145,2 milijarde eura i drugi je najveći od njemačkog ujedinjenja, navodi se u priopćenju Destatisa.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemački BDP, njemačko bogststvo
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE