GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada nakon napetih pregovora dogovorila prijedlog proračuna

Njemačka vlada nakon napetih pregovora dogovorila prijedlog proračuna
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Trostranačka njemačka vladajuća koalicija, na čelu s kancelarom Olafom Scholzom usuglasila je prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu nakon mjesec dana napetih pregovora, koji su uslijedili po presudi Ustavnog suda koja je bacila državne financije u kaos.

Pozivajući se na upućene izvore, Reuters navodi da bi dogovor oko proračuna mogao ublažiti napetosti u Scholzovoj podijeljenoj koaliciji - socijaldemokrata SPD, Zelenih i poslovno naklonjenih Slobodnih demokrata (FDP).

To bi također moglo pružiti određenu sigurnost za poduzeća u najvećem europskom gospodarstvu nakon što je proračunska kriza prisilila vladu da zamrzne velika obećanja o potrošnji usmjerena za zelene inicijative i potporu industriji, no unatoč tome neizvjesnost vezana za drugoročne financijske planove u Njemačkoj i dalje ostaje na snazi.

Izvori nisu dali pojedinosti o dogovoru. Scholz, ministar financija Christian Lindner iz FDP-a i ministar gospodarstva Robert Habeck iz Zelenih dat će naknadno izjave o proračunu, priopćila je njemačka vlada.

Njemački ustavni sud presudio je 15. studenog da je odluka koalicijske vlade o preraspodjeli 60 milijardi eura neiskorištenog duga iz razdoblja pandemije u njezin fond za klimu i transformaciju neustavna.

Presuda je prisilila Scholzovu vladu da zaustavi ustavom utvrđenu "dužničku kočnicu" za proračun za 2023. i da ponovno razmisli o svojim planovima za 2024. godinu s obzirom na procijenjeni financijski manjak od oko 17 milijardi eura u 450 milijardi eura vrijednom prijedlogu proračuna za 2024. godinu.

Tagovi: NJEMAČKA, PRORAČUN, SCHOLZ, LINDNER
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE