GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka strategija za Kinu: Oprezno održavanje veza

Njemačka strategija za Kinu: Oprezno održavanje veza
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2023 / 06:37
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka vlada predstavila je u četvrtak novu strategiju politike prema Kini, najavljujući smanjenje ekonomske ovisnosti bez radikalnog rezanja odnosa

"Vlada ne nastoji prekinuti veze s Kinom", navodi se u dokumentu. Berlin će održati gospodarsko umrežavanje, "ali želimo smanjiti ovisnosti u kritičnim područjima, smanjiti rizike koje ona nosi".

"Kina se promijenila, zato Njemačka mora promijeniti svoju politiku prema Kini", rekla je Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova, tijekom predstavljanja strategije.

"Kina ostaje partner Njemačke, konkurent na tržištu i sustavni protivnik, ali taj zadnji aspekt sve više dolazi do izražaja", dodao je ministar. Nova strategija pokazuje da smo realni, ali ne i naivni.

Prije strategije, ako se Kina još više udalji od "normi i pravila" međunarodnog poretka, ozbiljna ovisnost pojedinih gospodarskih sektora ili tvrtki o kineskom tržištu može se pretvoriti u problem.

U gospodarskom je i poslovnom interesu poduzeća izbjegavati pretjerane rizike i stvarati poticaje za njihovo brzo smanjenje.

"Vlada radi na smanjenju rizika u gospodarskim odnosima s Kinom", ali istodobno kinesko tržište ostaje iznimno važno za mnoge tvrtke, stoji u strategiji.

Vlada namjerava nastaviti "senzibilizirati" tvrtke na rizike poslovanja s Kinom i intenzivirati razmjenu podataka s gospodarstvom te "očekuje da će se tvrtke... pozabaviti razvojem i opsegom rizika", stoji u strategiji.

"S posebno izloženim tvrtkama... diskretno ćemo razgovarati o analizi rizika, kako bismo na vrijeme identificirali one najveće", nastavlja se u dokumentu.

Berbokova je, pak, otvorenije najavila restriktivniju potporu države u rizičnom poslovanju domaćih tvrtki s kineskim kompanijama.

“To znači da prije svega treba minimizirati rizik općenito, rizik koji ne pogađa samo pojedince nego cjelokupno gospodarstvo”, rekla je. Zbog toga će tvrtke koje uglavnom ovise o kineskom tržištu ubuduće same morati preuzeti veći dio financijskog rizika.

U strategiji se dalje navodi da je pandemija razotkrila njemačku ovisnost o kineskoj medicinskoj opremi ili lijekovima, a slično je i u drugim važnim područjima, poput uvoza rijetkih metala i poluproizvoda.

"Fokusiranje na mali broj dobavljača, ili čak na jednog, primjerice rijetkih metala i montažnih objekata ... može rezultirati ovisnošću. To se pokazalo na primjeru Rusije", navodi vlada u svom dokumentu.

Osim rizika gospodarske suradnje, strategija na 67 stranica bavi se i nizom drugih aspekata odnosa Berlina i Pekinga.

Jedna od stavki je i rizik kineskih ulaganja u Njemačkoj, što je pitanje koje je zateglo odnose u vladajućoj koaliciji. Vlada se također bavi "očito agresivnijim ponašanjem" Kine u indo-pacifičkoj regiji, kao i pitanjem kršenja ljudskih prava.

Uz to, Vlada očekuje jasno protivljenje Kine ruskom napadu na Ukrajinu, uz ocjenu da potpora Pekinga "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine nije uvjerljiva".

Nadalje, Njemačka namjerava graditi odnose s Tajvanom ne dovodeći u pitanje politiku "jedne Kine".


Fotografija: Kay Nietfeld/dpa

Tagovi: Njemačka, NR kina, kineska ekonomija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE