GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka se priprema za lakše stjecanje državljanstva

Njemačka se priprema za lakše stjecanje državljanstva
PRIPREME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2023 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svoje putovnice da bi dobili njemačko državljanstvo, a mogu podnijeti zahtjev nakon samo pet godina boravka u zemlji prema novim pravilima koje je izradilo ministarstvo unutarnjih poslova.

Nacrt dokumenta, koji je njemačka novinska agencija dpa dobila na uvid, u petak je podijeljen drugim granama vlasti.

U koalicijskom sporazumu vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza pristala je 2021. uvesti "moderni zakon o državljanstvu".

Ostali aspekti reforme uključuju olakšavanje uvjeta o poznavanju njemačkog jezika za određene skupine i ukidanje testa za stjecanje državljanstva starijima od 67 godina.

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Prema spomenutom nacrtu, skraćeno razdoblje od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrirani, primjerice izvanrednim uspjehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji stranci moći će imati dvojno državljanstvo.

Promjene su dio opsežne reforme njemačke migracijske i integracijske politike koju provodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već dulje žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana.

Državljani Europske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačke putovnice.

Tagovi: Njemačka, njemačko državljanstvo
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE