GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka kao predsjedateljica predlaže dodatna sredstva za EU proračun

Njemačka kao predsjedateljica predlaže dodatna sredstva za EU proračun
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 23:13
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka kao aktualna predsjedateljica Europske unije najavila je mogućnost dodatnih sredstava u pokušaju da osigura potvrđivanje proračuna EU-a u Europskom parlamentu.

U pismu nekolicini eurozastupnika njemački veleposlanik u Europskoj uniji Michael Clauss rekao je da bi nekoliko programa moglo dobiti dodatne milijarde eura.

Nedugo nakon što je Njemačka preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, 27 čelnika država EU-a dogovorilo je 2.2 bilijuna eura vrijedan paket, uključujući 1.8 bilijuna za višegodišnji proračun i 390 milijardi za ekonomski oporavak.

Parlament tek treba odobriti novi proračun koji se odnosi na razdoblje od 2021. do 2027. godine, odnosno višegodišnji financijski okvir (VFO) EU-a.

Zastupnici žele povećanje izdvajanja za neke programe kao što su znanstvena istraživanja i Erasmus.

Clauss u svojem pismu ne daje ustupke zastupnicima u najkontroverznijem pitanju - uvjetovanju financiranja poštivanjem vladavine prava.

Taj mehanizam bi omogućio Europskoj komisiji da djeluje kad "kršenja principa vladavine prava na dovoljno izravan način utječu na financijsko upravljanje europskim proračunom", rekao je veleposlanik.

No "jasno je da to neće i ne smije biti mehanizam financijskih sankcija država članica koje ne poštuju vladavinu prava", piše Clauss.

Europski parlament poziva na dodatne zaštitne mehanizme načina trošenja europskog novca, poglavito kao odgovor na srozavanje demokratskih standarada u Poljskoj i Mađarskoj.

Europarlamentarci su u srijedu ponovili svoj zahtjev i neobvezujućom rezolucijom pozvali na sustav nadzora poštivanja vladavine prava.

Zastupnici u dokumentu ponavljaju zabrinutost zbog „porasta i ukorjenjivanja autokratskih i neliberalnih tendencija”, čemu su dodatno doprinijele posljedice pandemije koronavirusa, kao i zbog „korupcije, dezinformacija i zarobljavanja države” u nekoliko zemalja EU-a.

U rezoluciji donesenoj s 521 glasa za, 152 protiv i 21 suzdržanim, Europski parlament iznio je prijedlog mehanizma EU-a za zaštitu i jačanje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava, priopćio je Europski parlament.

"Našim prijedlogom zamjenjujemo i dopunjujemo nekoliko dokazano neučinkovitih instrumenata jedinstvenim godišnjim ciklusom praćenja. Neuspjeh u rješavanju ozbiljnih problema utvrđenih u tom kontekstu mogao bi rezultirati konkretnim korektivnim mjerama, što bi bilo učinkovitije od postojećeg nedosljednog okvira, pogotovo nakon što se poveže s proračunskom uvjetovanošću. Sklapanje međuinstitucijskog sporazuma odaslalo bi snažnu poruku o ozbiljnosti Unije u zaštiti svojih ustavnih temelja,“ kazao je izvjestitelj Michal Šimečka (Renew, Slovačka).

Komisija, parlament i Vijeće EU-a u četvrtak nastavljaju trijalog o proračunu.

Tagovi: Njemačka, proračun EU
PROČITAJ I OVO
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE