GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrijska proizvodnja pala u kolovozu

Njemačka industrijska proizvodnja pala u kolovozu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 12:51
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja blago je pala u kolovozu, nakon tri mjeseca rasta, signalizirajući slabljenje oporavka najvećeg europskog gospodarstva od šoka koji je prouzročila epidemija koronavirusa.

Industrijska proizvodnja pala je u kolovozu 0,2 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima porasla 1,4 posto, pokazali su podaci koje je u srijedu objavio Savezni ured za statistiku Destatis.

Tvornice su proizvele manje kapitalnih dobara i robe široke potrošnje, a posebno je snažno pala proizvodnja u automobilskom sektoru.

Protuteža je bio snažan skok proizvodnje intermedijarnih dobara, za 3,3 posto, a porasla je i proizvodnja energije, za 6,7 posto.

Proizvodnja je dosegnula 90 posto pretpandemijske razine, konstatira ministarstvo gospodarstva.

"Nakon travanjskog ublažavanja strogih mjera zatvaranja, od svibnja pratimo vidljiv trend oporavka, iako je u kolovozu (proizvodnja) ponovo blago pala", ističu u ministarstvu.

Očekuju nastavak pozitivnog trenda u idućim mjesecima, pozivajući se na poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika, veću potražnju za industrijskim dobrima i smanjeni broj radnika sa subvencioniranim plaćama.

Jučer objavljeno izvješće Destatisa pokazalo je snažan rast novih narudžbi u industriji u kolovozu, za 4,5 posto u odnosu na srpanj, ponajprije zahvaljujući 14,6-postotnom skoku potražnje u eurozoni.

Njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo rekordnih 9,7 posto jer se potrošnja u kućanstvima, ulaganja kompanija i trgovina pali u jeku pandemije.

Vlada procjenjuje da će u cijeloj godini aktivnosti pasti za kalendarski prilagođenih 6,1 posto, dok bi u 2021. trebale porasti 4,4 posto. To znači da će pretpandemijsku razinu dosegnuti tek 2022. godine.

Berlin je uveo niz do sada nezabilježenih mjera potpore i poticaja kako bi kompanijama i potrošačima pomogao da se što brže oporave od udarca koji je zadala pandemija koronavirusa i mjere njezina suzbijanja.

Mjere uključuju neograničenu pomoć za likvidnost kompanijama u teškoćama, opsežan program očuvanja radnih mjesta, gotovinske naknade za djecu i privremeno sniženje stope poreza na dodanu vrijednost kako bi se ojačala domaća potražnja, podsjeća Reuters.

Tagovi: njemačka industrijska proizvodnja, njemačka ekonomija, Destatis, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE