GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini

Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.

U rujnu, prije novog vala pandemije, ministar financija Olaf Scholz procijenio je novi neto dug u 2021. na 96 milijardi eura.

Parlamentarni odbor za proračun raspravljao je o prijedlogu proračuna 17 sati i usvojio ga rano ujutro. Usvojeno je nekoliko amandmana, uključujući one o troškovima cijepljenja protiv koronavirusa i dodatnim milijardama financijske pomoći kompanijama na udaru koronamjera.

"Veliki je dug nužan kako bismo zemlju sigurno vodili kroz pandemiju", izjavio je za Reuters Eckhardt Rehberg, član odbora iz redova kršćanskih demokrata, stranke kancelarke Angele Merkel.

"Moramo ponovo posegnuti za izuzećem od odredbe o ograničenju duga", dodao je Rehberg.

Njemački ustav ograničava novo zaduženje limitom proračunskog deficita od 0,35 posto iskazano udjelom u BDP-u. Parlament je odredbu suspendirao zbog pandemije a očekuje se da će prijedlog proračuna za 2021. odobriti u prosincu.

Njemačka država u 2021. planira utrošiti 498,6 milijardi eura, gotovo isti iznos kao i ove godine, kada je oslobodila milijarde eura za pomoć kompanijama i poticaje radi ublažavanja posljedica koronakrize.

Rezerve za troškove borbe protiv pandemije koje još nije moguće točno procijeniti povećane su za 20 milijardi eura, na 35 milijardi eura.

Vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine prema kalendarski prilagođenim podacima pasti 5,9 posto, te porasti 4,4 posto u 2021.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE