GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija u mnogo boljem stanju od depresivnih Nijemaca

Njemačka ekonomija u mnogo boljem stanju od depresivnih Nijemaca
DVA LICA KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 09:13
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Globalno gospodarstvo se oporavlja od posljedica pandemije brže nego što se očekivalo. Prema trenutnoj prognozi Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), globalni bruto domaći proizvod dostići će razinu prije korone za samo nekoliko mjeseci.

Posebno dobro stoje Kina i SAD, gdje masovna cijepljenja i ambiciozni poticajni paket pomoći gospodarstvu daju dodatni impuls. OECD očekuje rast od 5,6 posto širom svijeta.

„Globalna ekonomija će sredinom 2021. biti iznad razine prije pandemije", najavio je pun optimizma glavni ekonomist OECD-a Lorens Bone još početkom ožujka.

Organizacija sa sjedištem u Parizu je stoga znatno optimističnija nego što je bila u prosincu kada je predviđala rast od 4,2 posto.

Međutim, u Njemačkoj je trenutno potpuno drugačije. Jedan za drugim istraživački instituti revidirali su očekivanja rasta za 2021.

Zbog stalnog lockdowna Institut Ifo sada očekuje rast od 3,7 posto. U prosincu su isti stručnjaci očekivali rast od 4,1 posto. U to vrijeme minhenski ekonomisti pretpostavljali su brz napredak u cijepljenju. U međuvremenu se ispostavilo da je Njemačka tu daleko zaostala iza svojih mogućnosti - zbog nedovoljno cjepiva i prekomjerne birokracije.

Takozvani ekonomski mudraci (gremij predstavnika vodećih ekonomskih instituta u Njemačkoj), očekuju rast od 3,1 posto, Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) i Institut za njemačko gospodarstvo (IW) očekuju ove godine rast od 3,0 posto.

Kompanije koje je ispitao Institut Ifo, zbog kojih je indeks poslovne klime Ifo u ožujku ponovo porastao, također su bile optimističnije od raspoloženja u njemačkoj populaciji.

Optimističniji su i investitori i financijski stručnjaci koje je ispitao Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW) iz Mannheima. U ožujku su četvrti put zaredom podigli indeks ZEW, koji je bio viši od očekivanog.

Kako je to moguće? Veliki dio stanovništva nezadovoljan je upravljanjem pandemijom od strane savezne vlade i pokrajinskih vlada i odavno se oprostio od brzog povrataka u uobičajeni život.

Friedrich Heinemann iz ZEW-a o bilancu savezne i pokrajinskih vlada nakon gotovo pet mjeseci lockdowna za DW kaže:

„Frustracija kod građana je jednostavno posljedica toga što se prvobitno nije očekivalo da će pandemija tako dugo trajati. Čak i uz optimalno upravljanje od strane vlasti, nakon toliko vremena, razumijevanje bi jednostavno opalo i nestrpljenje bi poraslo".

Pored toga, pogled na prvake u cijepljenju poput Izraela ili Velike Britanije izaziva razumljivu frustraciju kod njemačke populacije.

Heinemann odgovornost za nedostatak cjepiva vidi više na razini EU-a nego u Berlinu.

Spori tempo cijepljenja uz istodobni nedostatak cjepiva, brzo širenje mutanata, trajni lockdown - sve to znači da se ekonomski oporavak pomiče dalje ka 2022. godini.

Svjetlu točku predstavljaju njemačke izvozne kompanije, koje imaju veliku korist od ekonomskog oporavka u SAD-u i Kini.

S druge strane, mnoga mala i srednja poduzeća su vrlo frustrirana jer još uvijek postoji problem s uplatom obećane savezne krizne pomoći.

„Podršku ne pruža samo industrija", objašnjava Heinemann. „Pored toga, postoji vrlo robusna građevinska industrija, a privatna domaćinstva također nastavljaju trošiti novac koliko to mogu, preko online ponuda i dostave".

Činjenicu da je privatna potrošnja toliko robusna Heinemann vidi kao „uspjeh vladine sveobuhvatne krizne politike, uključujući vrlo izdašna, možda čak i preizdašna pravila o skraćenom radu (što financira država)".

Raspoloživi prihodi građana su uglavnom stabilni. No, Heinemann ističe da je pomoć po sektorima vrlo različita. „Na primjer, ugostiteljska poduzeća srednje veličine dobila su mnogo više od trgovine na malo."

Brojni poznati ekonomisti i šefovi poslovnih udruga posljednjih tjedana neobično oštro su kritizirali njemačke političare na vlasti.

Anton Börner, šef vanjskotrgovinske udruge BGA, u intervjuu za list Die Welt kaže: „Političari i državni službenici misle da sve znaju bolje, a nemaju kontakt sa svakodnevnim poslovnim životom".

A kada se radi o nabavci cjepiva od strane EU-a, Börner kaže. „U ugovorima o nabavci cjepiva stoje stvari od kojih bi svakom menadžeru krenule suze".

Sve više poduzetnika je nezadovoljno politikom u Bruxellesu i Berlinu. Na primjer, nirnberška poduzetnica Ingrid Hoffmann u intervjuu za tjednik Fokus je rekla kako kancelarka „nema ekonomiju u krvi".

Heinemann smatra da oštre kritike iz poslovnog svijeta pokazuju da se nervoza i agresivnost povećavaju - u inače prilično rezerviranim poslovnim udruženjima.

A njemački vrhunski ekonomisti kao što je Michael Hüther iz Kelnskog instituta za njemačku ekonomiju (IW) odavno su među kritičarima pandemijske politike Berlina. U televizijskom intervjuu, Hüther je optužio ministra kancelarskog ureda Helgea Brauna da govori „gluposti" u vezi s aplikacijom za upozorenje na koronu koju je savezna vlada naručila i subvencionirala sa 145 milijuna eura poreznih obveznika.

Heinemann kaže da trenutno primjećuje „na društvenim mrežama kolektivno prekomjerno samopouzdanje čak i u znanstvenim krugovima". Svuda govore ljudi, „koji vjeruju da sve mogu bolje od onih u Berlinu samo zato što imaju doktorat ili katedru iz ekonomije".

„Mnogo bi me više impresionirala njihova kritika nabavke cjepiva u EU-u da sam je čuo na ljeto 2020. Međutim, u to vrijeme je vladao muk", kaže Heinemann.

Čak iako trenutno izgleda kao da njemačkom kriznom menadžmentu rijetko što polazi za rukom, Heineman kaže da Nijemci pretjeruju sa samokritikom i pesimizmom: „Samo nekoliko malih država EU je zabilježilo manje smrtnih slučajeva od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika. To je prilično dobro, barem znatno bolje nego u bilo kojoj drugoj velikoj državi EU. Nije baš sve bilo loše".

Heinemann smatra da je sada najvažnije više testirati i brže cijepiti. Pored toga, mora se učiniti više u vezi s inovativnim strategijama otvaranja. On je optimist, i kaže da će uskoro biti moguće obuzdati pandemiju bez zatvaranja svega.

„Ali tada više ne smijemo biti tako blagi s onima koji se odbijaju testirati. Ako obitelj ne želi da se dijete testira, onda ono više ne smije ići u školu ili vrtić."

Ljudi moraju snositi posljedice svojih postupaka. „Političari bi trebali mnogo iskrenije reći ljudima da će od jeseni pa nadalje, u životima cijepljenih osoba u Njemačkoj biti mnogo više ljudskih kontakata nego u životu osoba koje nisu cijepljene" kaže ekonomist Friedrich Heinemann.

Tagovi: njemačka ekonomija, Friedrich Heinemann, ZEW institut, lockdown, Njemačka, njemački izvoz
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE