GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u Hrvatskoj u svibnju izjednačena s prosjekom eurozone

Nezaposlenost u Hrvatskoj u svibnju izjednačena s prosjekom eurozone
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 19:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nezaposlenost u Hrvatskoj blago je porasla u svibnju, izjednačivši se s prosjekom eurozone, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), pala je u svibnju na 7,3 posto, s revidiranih 7,4 posto u prethodnom mjesecu.

U eurozoni kliznula je s 8,1 na 7,9 posto.

U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 6,9 posto u EU i 7,5 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u svibnju bez posla bilo 15,278 milijuna građana, od čega 12,792 milijuna u eurozoni.

U odnosu na travanj njihov je broj u EU smanjen za 382 tisuće, te za 306 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem broj nezaposlenih veći je za 949 tisuća u Uniji i za 803 tisuće u eurozoni.

Grčka i Španjolska na vrhu crne liste

Najviše stope nezaposlenosti bilježile su u svibnju, prema podacima kojima je Eurostat raspolagao, Grčka i Španjolska, od 15,4 i 15,3 posto.

Slijede Španjolska s 15,3 posto i Italija s 10,5 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u svibnju iznosila 7,9 posto i porasla je za 0,2 postotna boda u odnosu na travanj.

Istu stopu nezaposlenosti bilježila je u svibnju i Latvija, a blizu su i Irska i Finska sa 7,8 posto.

Bez posla su u Hrvatskoj u svibnju prema Eurostatovim podacima bile 142 tisuće građana, za pet tisuća više nego u travnju, prema revidiranim podacima. U odnosu na prošlogodišnji svibanj njihov je broj veći za 14 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u svibnju imale su Češka i Nizozemska, od 3,3 posto. Slijede Malta i Njemačka gdje je iznosila 3,7 posto.

Smanjena nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni bila je u svibnju za gotovo puni postotni bod manja nego u travnju, spustivši se na 17,3 odnosno 17,5 posto.

Time se u eurozoni izjednačila s prošlogodišnjim svibnjem dok je u EU blago porasla.

Bez posla je u EU u svibnju ove godine bilo 2,979 milijuna građana do 25 godina, od čega 2,403 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s travnjem broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za 174 tisuće i za 138 tisuća u eurozoni.

U usporedbi s lanjskim svibnjem porastao je za 119 tisuća u Uniji, odnosno za 70 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Pola mladih u Grčkoj nezaposleno

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih u svibnju bilježila Grčka, od 49,8 posto.

Slijede Španjolska s 38,1 posto i Italija s 31,7 posto.

Najnižu je pak stopu nezaposlenosti građana do 25 godina u svibnju bilježila Malta, gdje je iznosila 7,4 posto. Slijede Češka i Njemačka sa 7,5 posto, te Nizozemska s 8,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je prema revidiranim podacima 20,8 posto. Dosadašnja je procjena pokazivala da je iznosila 20,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u prvom tromjesečju prema Eurostatovim podacima bilo 29 tisuća mladih, čime je potvrđena procjena iz svibanjskog izvješća.

Tagovi: nezaposlenost u Hrvatskoj, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a
SPORAZUM
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON - Ministar financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u srijedu su u Washingtonu potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Umar: Slovenija se presporo razvija
OCJENE
Umar: Slovenija se presporo razvija
LJUBLJANA - U pogledu produktivnosti i većine njezinih ključnih čimbenika, Slovenija postupno napreduje, no u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i kružno gospodarstvo razvija se presporo, s previše površnih procesa modernizacije, napominje Umar u izvješćU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE