GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago porasla u srpnju; u Hrvatskoj blagi pad

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago porasla u srpnju; u Hrvatskoj blagi pad
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 16:10
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni porasla je u srpnju dok je u Hrvatskoj blago smanjena, zadržavši se ipak iznad prosjeka na oba područja, koji je prekoračila izbijanjem pandemije koronavirusa, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) porasla je u srpnju u Europskoj uniji na 7,2 posto, s lipanjskih 7,1 posto.

U istom mjesecu lani iznosila je 6,7 posto. U eurozoni je bila viša za 0,2 postotna boda i iznosila je 7,9 posto, izračunali su u europskom statističkom uredu. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 7,5 posto.

Ukupno je u srpnju bez posla u Europskoj uniji bilo 15,184 milijuna građana, od čega njih 12,793 milijuna u eurozoni.

U odnosu na lipanj njihov je broj u EU porastao za 336 tisuća a u eurozoni za 344 tisuće.

Hrvatska iznad europskog prosjeka

Daleko najveću stopu nezaposlenosti u srpnju imala je Španjolska, od 15,8 posto. Sijede Italija s 9,7 i Švedska s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u srpnju iznosila 8,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u lipnju. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 6,6 posto.

Time se stopa nezaposlenost u srpnju zadržala iznad prosjeka EU-a i eurozone koji je prekoračila u ožujku odnosno travnju ove godine, u jeku pandemije koronavirusa. Najvišu je razinu u tom razdoblju dosegnula u svibnju kada je iznosila 8,9 posto.

Bez posla je u srpnju bilo ukupno 157 tisuća građana Hrvatske, četiri tisuće manje nego u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 39 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a imala je Češka, od 2,7 posto.

Stopa nezaposlenosti bila je u srpnju viša nego u lipnju u 12 zemalja EU-a, smanjena je u njih sedam dok je u pet bila nepromijenjena, pokazuje izvješće Eurostata.

Statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Blaži rast stope nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u srpnju u EU na 17 posto, s 16,9 posto u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj veća je za 2 postotna boda.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti građana do 25 godina u srpnju iznosila 17,3 posto te je bila također za 0,1 postotni bod viša nego u lipnju. U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem viša je za 1,7 postotnih bodova.

Bez posla je u srpnju u EU bilo ukupno 2,906 milijuna mladih, od čega njih 2,338 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 37 tisuća u EU te za 29 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima bilježila je prema raspoloživim podacima Eurostata Španjolska gdje je bez posla u srpnju bilo 41,7 posto građana u dobi do 25 godina.

Slijede Italija i Švedska sa stopama nezaposlenih mladih od 31 odnosno 28,9 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je Njemačka, od 5,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema revidiranim podacima Eurostata iznosila 24 posto, uz nezaposlenih 37 tisuća mladih.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost, tržište rada, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Zatvaranje drugih država manji je problem od domaće karantene
LOCKDOWN
Zatvaranje drugih država manji je problem od domaće karantene
ZAGREB - Druga karantena “pomrsit” će planove europskih država o brzom oporavku i izlasku iz krize, piše u subotu Večernji list, navodeći da je Hrvatskoj zatvaranje drugih država manji problem od domaće karantene.
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
GUVERNER
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
ZAGREB - "Možemo, sigurno možemo preživjeti čak i da dođe do punog lockdowna. Međutim, mora se imati na umu da je to vrlo skupo, kao što se pokazalo i ovaj put."
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE