GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema nade u smirenje cijena, ove godine najviša inflacija u modernoj hrvatskoj povijesti

Nema nade u smirenje cijena, ove godine najviša inflacija u modernoj hrvatskoj povijesti
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 07:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena nastavila se ubrzavati i tijekom lipnja te je, nakon što je u svibnju poprimila dvoznamenkaste vrijednosti, u lipnju godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena dosegnula povijesno visokih 12,1%, stoji u današnjem priopćenju Državnog zavoda za statistiku

U odnosu na svibanj potrošačke cijene su u prosjeku više za 1,1%. Prosječni rast potrošačkih cijena, tako je, u prvoj polovici ove 2022. iznosio 8,6%.

Iako rast i dalje predvode energija i hrana primjetno je jačanje doprinosa ostalih sastavnica košarice potrošačkih dobara pa se temeljna stopa inflacije (koja isključuje cijene hrane i energije) u lipnju popela na 7,1%.

Uz to od travnja ove godine primjećuje se odmak godišnje stope rasta potrošačkih cijena u Hrvatskoj od one u euro području nakon gotovo cijelog desetljeća izrazito visoke usklađenosti. Divergenciju i širenje spreada moguće je objasniti i u većem udjelu hrane i bezalkoholnih pića u potrošačkoj košarici koji u Hrvatskoj čini više od četvrtine (25,9%) dok je njihov udio u euro području 16,6%. A upravo hrana predvodi i uzrokuje ubrzanje inflatornih pritisaka.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prvoj polovici godine u prosjeku su bile više za 12,5%. Osim u kategoriji Transporta, rast cijena energije vidljiv je u kategorijama stanovanja, vode i električne energije koja je u prvih šest mjeseci doprinijela s 1,1 pb ili 12,2% ukupnoj inflaciji. Međutim, treba biti svjestan da je Vlada svojim intervencijama spriječila i snažniji rast ne samo naftnih derivata već i troškova stanovanja (plin i električna energija). I dok energija i hrane zrcale kretanja na svjetskim robnim tržištima, rast ostalih sastavnica posljedica je rastućih troškova i prelijevanja snažnog rasta cijena pri proizvođačima na krajnjeg potrošača.

Nadalje, jača pritisak i na rast cijena u sektoru usluga koje se suočava sa poraslom potražnjom nakon oporavaka od krize izazvane pandemijom COVID-19, ali i činjenicom da pojačana turistička potrošnja stvara pritiske na strani potražnje.

Očekujemo kako će povišene, pa čak i snažnije dvoznamenkaste stope rasta, ostat prisutne i u sljedećem tromjesečju dok bi se tek određeno smirivanje moglo zabilježiti tek s približavanjem kraja godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Naime ne očekujemo pad cijena energije i hrane već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni u 2022. godini Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
PESIMIZAM
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim potrošačima odavno nije bilo tako loše. Ljudi su zabrinuti zbog visokih cijena energije i galopirajuće inflacije. I na burzi vlada negativan trend.
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
BESPOVRATNO
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
ZAGREB - Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, u četvrtak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a do 2027. godine.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE