GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS sa MMF : Srbija u odličnom stanju, rezultati bolji od planiranih

NBS sa MMF : Srbija u odličnom stanju, rezultati bolji od planiranih
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 07:48
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali sastali su se danas s visokim predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom Godišnje skupštine MMF-a i i Grupacije Svetske banke (SB) u Marakešu, u Maroku.

abaković i Mali su razgovarali sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem i s direktorom Sektora MMF-a za Evropu Alfredom Kamerom.

NBS je saopštila da su visoki zvaničnici MMF-a Srbiji „čestitali zbog snažnog sprovođenja programa dogovorenog sa MMF-om, dobrog oporavljanja od prošlogodišnjeg energetskog šoka, snažnog rasta zaposlenosti, rekordnih deviznih rezervi i snažnog priliva stranih direktnih investicija“.

Navedeno je da je guvernerka Tabaković podsetila da je, „uprkos brojnim izazovima s globalnog tržišta, otpornost naše ekonomije ne samo očuvana već je i dodatno ojačana“.

Navela je da se „ukupna inflacija“ od aprila „nalazi na opadajućoj putanji i očekujemo da se do kraja ove godine spusti na osam odsto“.

„Povratak inflacije u granice ciljanog koridora od tri plus-minus 1,5 odsto očekujemo tokom drugog tromesečja sledeće godine, a spuštanje na ciljana tri odsto krajem sledeće godine“, ukazala je Tabaković.

Projekcija NBS za privredni rast ove godine je u rasponu od dva do tri odsto, navela je ona.

Tabaković je rekla da će privredni rast „biti vođen neto izvozom i fiksnim investicijama, zahvaljujući povećanoj profitabilnosti privrede, visokim prilivima po osnovu stranih direktnih investicija i ulaganjima države u infrastrukturu“.

„Od 2024. godine očekujemo ubrzanje rasta na raspon između 3,0 i 4,0 odsto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko 4,0 odsto godišnje“, prenela je Tabaković.

Ona je, kako je saopšteno, rekla da je u Srbiji tokom svih izbornih ciklusa u prethodnoj deceniji „sačuvana makroekonomska stabilnost koja je prethodno obezbeđena, kao i dobro poslovno okruženje“.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE