GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: MMF ocenio uspešnim završetak drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije

NBS: MMF ocenio uspešnim završetak drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz / NETA
BEOGRAD - Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je danas odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U saopštenju NBS se navodi da pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF-a o ostvarenim rezultatima omogućuje povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja).

S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (tj. bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana, piše NBS.

Istaknuto je da je odluka i ovog puta doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je, kako se dodaje, moguće samo ako se proceni da zemlja ima dobre ekonomske politike, a time i dobre makroekonomske rezultate.

Odbor direktora MMF-a zaključio je da makroekonomski rezultati Srbije u okviru dogovorenog programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, tekuću dezinflaciju, smanjenje deficita tekućeg računa i rekordno visoke devizne rezerve.

Planirani fiskalni deficit za 2024. godinu dodatno je smanjen u odnosu na 2023. godinu, a istovremeno daje prostor za potrebne kapitalne investicije.

MMF je i ovoga puta ocenio da Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program.

Konstatovano je da su svi kriterijumi, na osnovu kojih se prate rezultati programa, ispunjeni, a sprovođenje programa strukturnih reformi se nastavlja.

Takođe, uprkos izazovnom globalnom okruženju, očekuje realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od oko 2,5 odsto u 2023. godini, a zatim, sa oporavkom domaće tražnje i njegovo ubrzanje na 4,5 odsto u 2025. godini.

Dodaje se da je tržište rada snažno, a u narednim godinama očekuje i dalji pad nezaposlenosti.

Inflacija u Srbiji je na snažnoj silaznoj putanji, u ciljane okvire će se vratiti u toku 2024. godine, devizne rezerve su na rekordnom nivou, a deficit tekućeg računa platnog bilansa je znatno smanjen (očekuje deficit od 2,3 odsto BDP-a u 2023. godini, a nakon toga njegovo zadržavanje na nivou do 3,5 odsto BDP-a u naredne dve godine).

Ocenjeno je i da su nastavljeni snažni prilivi stranih direktnih investicija, što očekuje i u narednom period, uz finansijsku stabilnost zemlje koja je očuvana, a bankarski sektor je likvidan i dobro kapitalizovan.

Ukazano je i da su vlasti posvećene sprovođenju dogovorenih politika, a fiskalna konsolidacija se nastavlja u skladu s programom, uz dalji pad učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Do kraja 2025. godine očekuje dalji pad fiskalnog deficita na 1,5 odsto BDP-a, pad učešća javnog duga u BDP-u na ispod 50 odsto, a istovremeno se očekuje i zadržavanje visokih kapitalnih investicija države.

Ocenjeno je i da je s nižim globalnim cenama energije i korekcijom tarifa, finansijska pozicija kompanija u energetskom sektoru popravljena.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je kazala da su "ocene MMF-a dodatna potvrda dobrih politika koje donosimo i sprovodimo u Srbiji, ne samo ekonomskih već i ukupnih politika i odnosa koje gradimo sa svetom, čiji smo deo. Delujući proaktivno i koordinirano, kreirali smo brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije, što i MMF pozdravlja".

Podsetila je da je prioritet u ovoj godini bila borba protiv inflacije koja je gotovo prepolovljena, a njen ulazak u ciljane okvire očekuje se sredinom sledeće godine.

"NBS je to radila postepenim, kontinuiranim i dobro odmerenim zaoštravanjem monetarnih uslova, vodeći računa o rastu privredne aktivnosti. To smo radili i čuvanjem stabilnosti deviznog kursa, posebno u periodima kada smo suočeni sa izraženom globalnom neizvesnošću, jer time čuvamo poslovno, investiciono i potrošačko poverenje. Sve zajedno za rezultat ima i rekordno visoke devizne rezerve zemlje i očekivano ubrzanje rasta na pretpandemijske stope", kazala je Tabaković.

NBS je podsetila da je Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je Srbiji 19. decembra 2022. stendbaj aranžman u iznosu od oko 2,4 milijarde evra (1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno 290 odsto kvote Srbije u MMF-u), u trajanju od 24 meseca.

Aktuelni stendbaj aranžman predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

Dogovoreni ekonomski program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi.

Tagovi: nbs, mmf, mONETARNA POLITIKA, NARODNA BANKA SRBIJE
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE