GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagel: Njemačku ujesen čeka dvoznamenkasta inflacija

Nagel: Njemačku ujesen čeka dvoznamenkasta inflacija
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj bi u jesenskim mjesecima mogla doseći dvoznamenkastu razinu, procjenjuje šef njemačke središnje banke Joachim Nagel.

Dok istječu vladine mjere za suzbijanje inflacije poput značajnog smanjenja poreza na benzin i dizel te standardne cijene karte od 9 eura (9,50 dolara) za većinu putovanja željeznicom, stopa inflacije u Njemačkoj trebala bi porasti za dobar postotni bod, Nagel rekao je subotnjem izdanju novina Rheinische Post.

Međutim, Vlada planira sniziti porez na dodanu vrijednost (PDV) na plin s 19% na 7% kako bi pomogla potrošačima, kako bi ublažila učinke dodatne naknade za plin koja bi trebala stupiti na snagu u listopadu.

Sveukupno, u jesenskim mjesecima moguća je inflacija od 10 posto, rekao je.

Predsjednik središnje banke ukazao je na povijesne razmjere potencijalnih dvoznamenkastih stopa inflacije u zemlji, koje su posljednji put zabilježene "prije više od 70 godina", kada je 1951. godine inflacija dosegnula 11%.

Rastuće cijene nastavit će utjecati na najveće europsko gospodarstvo u mjesecima koji dolaze, predviđa Nagel. "Pitanje inflacije neće nestati 2023.", rekao je, navodeći smanjene opskrbe ruskim plinom i skok cijena energije, koje su porasle više od očekivanog.

Europske procjene predviđaju da će inflacija u Njemačkoj do kraja godine prijeći 8 posto. Nagel je rekao kako očekuje da će stopa inflacije u zemlji sljedeće godine pasti na 6 posto.

Pozvao je Europsku središnju banku (ECB) da dodatno podigne svoje kamatne stope, iako čelnik njemačke središnje banke nije precizirao točnu brojku.

Tagovi: Joachim Nagel, Bundesbank, inflacija, inflacija u Njemačkoj
PROČITAJ I OVO
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE