GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagel: Njemačku ujesen čeka dvoznamenkasta inflacija

Nagel: Njemačku ujesen čeka dvoznamenkasta inflacija
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj bi u jesenskim mjesecima mogla doseći dvoznamenkastu razinu, procjenjuje šef njemačke središnje banke Joachim Nagel.

Dok istječu vladine mjere za suzbijanje inflacije poput značajnog smanjenja poreza na benzin i dizel te standardne cijene karte od 9 eura (9,50 dolara) za većinu putovanja željeznicom, stopa inflacije u Njemačkoj trebala bi porasti za dobar postotni bod, Nagel rekao je subotnjem izdanju novina Rheinische Post.

Međutim, Vlada planira sniziti porez na dodanu vrijednost (PDV) na plin s 19% na 7% kako bi pomogla potrošačima, kako bi ublažila učinke dodatne naknade za plin koja bi trebala stupiti na snagu u listopadu.

Sveukupno, u jesenskim mjesecima moguća je inflacija od 10 posto, rekao je.

Predsjednik središnje banke ukazao je na povijesne razmjere potencijalnih dvoznamenkastih stopa inflacije u zemlji, koje su posljednji put zabilježene "prije više od 70 godina", kada je 1951. godine inflacija dosegnula 11%.

Rastuće cijene nastavit će utjecati na najveće europsko gospodarstvo u mjesecima koji dolaze, predviđa Nagel. "Pitanje inflacije neće nestati 2023.", rekao je, navodeći smanjene opskrbe ruskim plinom i skok cijena energije, koje su porasle više od očekivanog.

Europske procjene predviđaju da će inflacija u Njemačkoj do kraja godine prijeći 8 posto. Nagel je rekao kako očekuje da će stopa inflacije u zemlji sljedeće godine pasti na 6 posto.

Pozvao je Europsku središnju banku (ECB) da dodatno podigne svoje kamatne stope, iako čelnik njemačke središnje banke nije precizirao točnu brojku.

Tagovi: Joachim Nagel, Bundesbank, inflacija, inflacija u Njemačkoj
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE