GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Vladinoj plaći u Hrvatskoj čak pola milijuna ljudi

Na Vladinoj plaći u Hrvatskoj čak pola milijuna ljudi
KORONAKRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 10:27
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Čak trećini osiguranika u Hrvatskoj, a riječ je o građanima koji plaćaju mirovinsko osiguranje, dio plaće, a u nekim slučajevima i cijeli mjesečni iznos koji će dobiti doći će ovaj mjesec iz državnog proračuna.

Do jučer u podne potporu za očuvanje radnih mjesta zatražilo je 86.746 poslodavaca za oko 506 tisuća radnika. Ako se iz ukupnog broja izdvoje radnici koji su ionako na državnim ili lokalnim proračunima, te oni koji rade za javna ili komunalna poduzeća, čini se da su poslodavci iz privatnog sektora za gotovo polovinu svojih radnika zatražili potporu. Ona će za ožujak biti 3.250 kuna, za travanj četiri tisuće kuna neto s time da će država na taj iznos platiti i 1.460 kuna doprinosa.

To znači da će u travnju na prosječnu plaću neto plaću u Hrvatskoj od oko šest i pol tisuća kuna, koja je poslodavce dosad koštala više od deset tisuća kuna, država davati više od polovine iznosa. S obzirom na to da mogu odgoditi plaćanje poreza i doprinosa, te da će one dijelu poslodavaca biti u potpunosti ili u određenom postupku otpisani, to znači da za isplatu prosječne plaće poslodavci trenutačno moraju izdvojiti nešto više od 2.500 kuna. S današnjim danom država će poslodavcima proslijediti ukupno oko 600 milijuna kuna. Uz to do jučer je Ministarstvo financija zaprimilo 77 tisuća zahtjeva za odgodu plaćanja doprinosa i poreza na dohodak i poreza na dobit.

Te mjere očito su zasad spriječile masovnije otpuštanje radnika. Jučer je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo 147.980 nezaposlenih što je 10.003 više nego krajem veljače. Broj nezaposlenih u malo više od mjesec dana porastao je za 7,2 posto, dok bi prijašnjih godina u ovo vrijeme zbog predsezone broj nezaposlenih počeo padati. No, da država nije na sebe preuzela isplatu potpore od 4.000 kuna po radniku, te da nema mjera koje se tiču poreza i doprinosa, rast broja nezaposlenih, s obzirom na zamrzavanje gospodarske aktivnosti, vjerojatno bi se brojao u stotinama tisuća.

Prava slika ljudi koji su zbog epidemije izgubili posao bolje će se vidjeti u lipnju ako Vlada ne produži trajanje svojih mjera. Na Zavodu su i oglasi u kojima se traži 7.968 radnika, a najviše se traže prodavači i prodavačice za koje su oglašena 352 slobodna radna mjesta.

Tagovi: mirovinsko osiguranje, nezaposlenost, zaposlenost
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE