GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li Mario Draghi spasiti Italiju?

Može li Mario Draghi spasiti Italiju?
NOVI PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 18:56
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
RIM - Najjača stranka u talijanskom parlamentu, Pokret 5 zvijezda, prihvatila je bivšeg šefa Europske središnje banke Marija Draghija za novog predsjednika talijanske vlade. Danas on predstavlja svoje ministre.

Više od 60 posto Talijanki i Talijana smatra dobrim da predsjednik talijanske vlade postane Mario Draghi, pokazalo je jedno ispitivanje javnog mnijenja. Bivši predsjednik Europske središnje banke bit će na čelu vlade „nacionalnog jedinstva", jedne krajnje šarolike koalicije. 73-godišnji Draghi je već bio u mirovini, ali će napustiti mirovinu zbog ove neobične političke avanture.

„To što Mario Draghi ima pred sobom, kvadraturu kruga, nije prva takva vlada nego je u Italiji relativno često bila instrument", kaže Lutz Klinkhammer, stručnjak za Italiju na Njemačkom povijesnom institutu u Rimu. Ali, krajnje široka koalicija sastavljena od ljevice, desnice, populista, socijalista i konzervativaca, koja namjerava podržati Draghija u parlamentu, neobična je i za talijanske prilike.

Predsjednik države Sergio Mattarella povjerio je Draghiju zadaću stvaranja „tehničke" vlade sa stručnjacima i uputio ga da za to traži potporu u parlamentu. Lutz Klinkhammer smatra da Mario Draghi, koji u Italiji nikad nije obavljao neku političku funkciju, ima veliku prednost. Vjerodostojniji je od brojnih njegovih prethodnika koji su vodili prijelazne tehničke vlade. „Upravo zato je izabran. Važna je njegova kompetencija i povjerenje koje on ne uživa samo u Italiji nego i u inozemstvu."

Novi predsjednik talijanske vlade će se prije svega morati baviti raspodjelom oko 200 milijardi eura pomoći talijanskom gospodarstvu koje na raspolaganje stavlja Europska unija. Većina toga su, istina, novi krediti. Stranke koje ga podržavaju imaju, međutim, vrlo različite poglede koje regije i koje branše bi trebale dobiti pomoć. Europska unija je postavila određene uvjete glede standarda zaštite okoliša, održivosti i smislenosti investicija.

Populisti iz Pokreta 5 zvijezda zahtijevaju temeljni dohodak za sve građane i više novca iz Bruxellesa, desno-ekstremna Lega želi smanjenje poreza i olakšice za srednji sloj. Do kraja travnja Draghi namjerava završiti glavni plan za reformu talijanskoga gospodarstva. On je izabran „jer se radi o tomu da se novac iz fonda 'Next Generation EU' smisleno investira", kaže Lutz Klinkhammer.

„Ako se to ne dogodi onda će Italija, s obzirom na svoj državni deficit, upasti u crnu rupu", kaže Klinkhammer.

Recesija od Milana do Palerma je tako duboka kakva nije bila od Drugog svjetskog rata, industrijska proizvodnja opada, državni dugovi eksplodiraju i ove godine bi mogli doseći 160 posto BDP-a. Kao šef Europske središnje banke Draghi je stalno pozivao na reforme u svojoj domovini kako bi se konsolidiralo financije. Sad on mora sam pokušati provesti to što nije uspjelo njegovim prethodnicima u posljednjih 20 godina.

Sindikati su priopćili da Draghijevoj vladi namjeravaju dati šansu. I talijanski industrijski savez Confindustria izrazio je povjerenje Draghiju i nada se da će vladajuća koalicija postići konsenzus.

„Doista ima puno posla i to moramo obaviti brzo i dobro", izjavio je predsjednik industrijskog saveza Carlo Banomi nakon razgovora s Draghijem.

Koaliciju koju je okupio Mario Draghi čine: populistička prosvjedna stranka Pokret pet zvijezda, Ljevica, socijaldemokrati, dvije male liberalne stranke, desno-ekstremna Lega i konzervativna Forza. Kao posljednja stranka podržao ga je Pokret 5 zvijezda koji je proveo online-glasovanje članstva. U tom pokretu i dalje glavnu riječ vodi bivši komičar Beppe Grillo. To znači da je Draghi ovisan o nestabilnom Grillu i bivšem ministru unutarnjih poslova željnom vlasti, desno-radikalnom Matteu Salviniju.

Mario Draghi je u Italiji postao poznat svojom izjavom iz 2012. u vrijeme krize državnog zaduženja da će Europska središnja banka u sklopu svojih ovlasti učiniti sve što je nužno.

„I vjerujte mi, bit će dovoljno", rekao je Draghi na veselje financijskih tržišta.

Euro je spašen jer je Mario Draghi spornim otkupom obveznica na financijska tržišta gurao puno jeftinog novca. Tako su spašene Italija i druge prezadužene zemlje koje su ostale likvidne. Time je dobio nadimak „Super Mario". Financijska tržišta očito vjeruju da će Mario Draghi svoju domovinu izvući iz krize izazvane pandemijom. Kamate koje talijanska država mora plaćati za svoje obveznice niske su kao što godinama nisu bile.

Tagovi: Mario Draghi, Italija, Confindustria, Pokret pet zvijezda, Beppe Grillo, talijanska vlada
PROČITAJ I OVO
Financijska imovina hrvatskih kućanstava premašila 90 milijardi eura
RAST
Financijska imovina hrvatskih kućanstava premašila 90 milijardi eura
ZAGREB - Ukupna financijska imovina kućanstava na kraju prvog tromjesečja 2024. iznosila je 90,3 milijarde eura, čime je u razdoblju od godine dana porasla za 6,2 milijarde eura ili 7,4 posto, a za 1,5 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).
Rekordno niska nezaposlenost u Hrvatskoj u lipnju
TRŽIŠTE RADA
Rekordno niska nezaposlenost u Hrvatskoj u lipnju
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bila registrirana 84.841 nezaposlena osoba, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Inflacija u Mađarskoj u lipnju 3,7%.
CIJENE
Inflacija u Mađarskoj u lipnju 3,7%.
BUDIMPEŠTA - Potrošačke cijene u Mađarskoj u lipnju 2024. u prosjeku su bile 3,7 posto više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci Središnjeg statističkog ureda (KSH).
Kineski uvoz neočekivano pao u lipnju, ali je izvoz nadmašio predviđanja
ROBNA RAZMJENA
Kineski uvoz neočekivano pao u lipnju, ali je izvoz nadmašio predviđanja
PEKING - Kineski uvoz pao je u lipnju, iznevjerivši očekivanja o blagom rastu, dok je izvoz porastao više od očekivanog, pokazali su carinski podaci objavljeni u petak.
Inflacija u SAD-u pala 0,1% u lipnju, izvjesno rezanje kamata
USPORAVANJE
Inflacija u SAD-u pala 0,1% u lipnju, izvjesno rezanje kamata
NEW YORK - Mjesečna stopa inflacije pala je u lipnju, pružajući dodatno pokriće za Federalne rezerve da počnu snižavati kamatne stope kasnije ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE