GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Morgan Stanley snizio procjene kineskog rasta

Morgan Stanley snizio procjene kineskog rasta
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 16:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Morgan Stanley snizio je procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini na 4,7 posto, s ranije projiciranih pet posto.

Morgan Stanley također je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a za 2024. godinu, i to sa 4,5 posto, na 4,2 posto.

Peking je pak za ovu godinu zacrtao godišnju stopu rasta od oko pet posto.

Ta banka s Wall Streeta zadnja je u nizu velikih brokerskih kuća koje su snizile prognozu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini zbog razočaravajućih gospodarskih podataka.

Ranije ovog tjedna J.P.Morgan je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a za 2023. na 4,8 posto, s ranije očekivanih pet posto, dok ju je banka Barclays snizila na 4,5 posto, podsjeća Reuters.

Kako napraviti pasivni prihod od 0 od 1000 EUR mjesečno? Ispunite besplatni upitnik i napravite svoj planKako napraviti pasivni prihod od 0 od 1000 EUR mjesečno? Ispunite besplatni upitnik i napravite svoj plan

Među razlozima za snižavanje projekcija za drugo najveće svjetsko gospodarstvo izdvajaju se i zabrinutosti za tamošnji posrnuli sektor nekretnina.

Naime, kineski nekretninski sektor bori se s krizom likvidnosti od kraja 2021. kada je China Evergrande Group propao i pokrenuo val insolventnosti u tome sektoru.

Tagovi: Morgan Stanley, kineska ekonomija, Kina
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE