GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Tržišna moć dominantnih tvrtki mogla bi zakočiti rast

MMF: Tržišna moć dominantnih tvrtki mogla bi zakočiti rast
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa značajno je ojačala tržišnu moć dominantnih tvrtki, što bi moglo zakočiti srednjoročni rast i prigušiti inovacije i ulaganja, pokazala je najnovija studija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ključni pokazatelji signaliziraju sve izraženiju tržišnu moć velikih kompanija, konstatira MMF, ističući sve veću razliku između prodajne cijene i troška proizvodnje robe i usluge i koncentraciju prihoda među četiri najveća igrača u nekom sektoru.

To se dijelom može pripisati većem broju stečajeva u pandemiji, čime se smanjuje konkurencija, pišu na blogu MMF-ovi stručnjaci.

"Procjenjujemo da bi se zbog pandemije ta koncentracija mogla povećati u razvijenim gospodarstvima za barem onoliko koliko je bila porasla u 15 godina do kraja 2015. godine”, napisala je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva na blogu, komentirajući istraživanje.

"Dominantni igrači među najvećim su dobitnicima čak i u onim sektorima koji su profitirali u krizi, kao što je digitalni sektor”, ističu MMF-ovi stručnjaci.

Ne navode imena tvrtki, izdvajajući tek tehnološki sektor među onima s najdramatičnijom koncentracijom tržišne moći, s obzirom na dvostruko veći rast razlike u cijenama od onog u cjelokupnom gospodarstvu u proteklih 20 godina.

Nove, inovativne kompanije koje su istisnule etablirane tvrtke prije dva desetljeća ne suočavaju se danas s istim konkurentskim pritiskom od potencijalnih novih, inovativnih igrača, navodi se u studiji.

Sve raširenija upotreba umjetne inteligencije i modela određivanja cijena temeljem podataka a ne plaćanja dodatno koncentriraju tržišnu moć i stvaraju teškoće regulatorima, ističe MMF.

Regulatori se moraju pobrinuti da potrošači mogu koristiti više platformi jer "platforme sa značajnom tržišnom moći mogu zlorabiti dominantnu poziciju na štetu korisnika na jednoj ili obje strane tržišta kao i potencijalnih novih inovativnih igrača", poručuju u studiji.

Upozoravaju i da su aktivnosti spajanja i akvizicija pokretački čimbenik koncentracije tržišne moći, predlažući regulatorima da ih pomno kontroliraju.

Analiza dosadašnjih akvizicija i spajanja mogla bi osigurati efikasniju zaštitu tržišnog natjecanja, sugeriraju, predlažući i zabranu 'otimanja' radnika i klijenata među vodećim tvrtkama.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Kristalina Georgieva, dominantne tvrtke, korporativizam
PROČITAJ I OVO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
BIZARNO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
ZAGREB - Iako prema novom popisu stanovništva sve županije uključujući i Grad Zagreb imaju manje stanovnika nego prije 10 godina, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana.
Ovo su tri glavna generatora inflacije
INFLACIJA
Ovo su tri glavna generatora inflacije
BERLIN - Inflacija se drži na visokoj razini kako u zoni eura tako i u SAD-u. Preko Atlantika su cijene u prosincu porasle za sedam posto, što je najveći rast u posljednjih 40 godina. Koliko je ovaj porast cijena opasan?
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
POZITIVNO
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
LONDON - Britansko gospodarstvo poraslo je u studenome lani za 0,9 posto i konačno premašilo razinu na kojoj je bilo netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u petak statistički ured ONS.
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
RAST
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo oporavilo se u 2021. godini i poraslo za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
TVRDNJE
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak da je Europska komisija (EK) odbila zahtjev Hrvatske da joj se produlji rok za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa, jer to službeni Zagreb nije ni tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE